David Rath u soudu Reprofoto: ČT

Obhájce Pacovský mě označil za podvodníka, stěžuje si Rath advokátní komoře

Co se stalo mezi Davidem Rathem a jeho obhájcem Michalem Pacovským? Rath nabízí svůj pohled v žádosti o prošetření, kterou zaslal České advokátní komoře a kterou má Česká justice k dispozici.

Pražský advokát Michal Pacovský –  synovec soudce Roberta Pacovského – s Rathem měl v květnu sepsat plnou moc k obhajobě. Tu ale vzápětí vypověděl a Rath se tak ocitl bez advokáta. Tím se soudní řízení muselo odročit. „Mým známým mi bylo sděleno, že mu JUDr.Michal Pacovský dne 12.5.2015 v 16.21 formou SMS nabídl, že mi pomůže s obhajobou u Krajského soudu v Praze. Následně mi JUDr.Pacovský prostřednictvím této osoby sdělil, že mám  za ním osobně přijít do advokátní kanceláře Pacovský dne 15.5.2015. Dostavil jsme se v dohodnutou hodinu do advokátní kanceláře, kde mi bylo nabídnuto, ze strany JUDr. Michala Pacovského, převzetí mé obhajoby u Krajského sodu v Praze s tím, že mám vypovědět plnou moc mým stávajícím obhájcům,“ píše David Rath v oficiálním dopise, který zaslal České advokátní komoře. „Ano, dopis nám přišel. Více vám k tomu nyní nemohu říci,“ řekla Pavla Dobrá ze sekretariátu ČAK. Podnět tajemníka ČAK Ladislava Kryma už je v šetření.

Na schůzce s Jelínkem a Černým

David Rath pak popisuje setkání s Michalem Pacovským tak, že advokát mu sdělil své informace o celé jeho kauze a položil mu řadu dotazů. Ve stejný moment mu prý pracovnice advokátní kanceláře přinesla plnou moc k zastupování, kterou podepsal a následně ji měl podepsat i sám Pacovský. Pracovnice advokátní kanceláře si jednací čísla k případu opatřila na základě telefonátu k soudu. „Po té pokračoval náš rozhovor o kause, kdy jsem JUDr. Pacovskému sdělil celou řadu důvěrných informací, jako svému obhájci a i on mě sdělil celou řadu důvěrných informací jako svému klientovi včetně řady rad jak postupovat dál.
Na podkladě jeho rady jsem vypověděl plné moci svým dosavadním obhájcům – JUDr.Adamu Černému a JUDr. Romanu Jelínkoví, což bych nikdy o své vůli neudělal, neboť jsem byl s nimi spokojen,“ líčí Rath ve svém podnětu. Michal Pacovský pak měl Rathovi poradit stažení podnětu u Nejvyššího soudu, což Rath učinil. Rath se pak sešel jak s Pacovským, tak se svými předchozími obhájci Adamem Černým a Romanem Jelínkem.

Dělá, co může

Na této schůzce se měli všichni dohodnout, že od 18.5 2015 bude Ratha zastupovat výhradně Michal Pacovský. Dále měl Rath na Radu Pacovského stáhnout svůj podnět u Nejvyššího soudu. Pacovský pak měl souhlasit s dohodou, že u soudu přednese závěrečnou řeč. „Dne 18.5.2015 se na jednání Krajského soudu JUDr.Pacovský nedostavil a prostřednictvím soudce Roberta Pacovského – synovce advokáta, jsem byl informován, že mi JUDr. Michal Pacovský dne 16.5.2015 plnou moc vypověděl. Soudce R.Pacovský mi  oznámil, že nejsem zastoupen žádným advokátem a soudní líčení přerušil do druhého dne,“ píše Rath v dokumentu. Advokát prý měl Krajský soud navíc varovat, že mu může být podvodně předložena plná moc.
„Tím mě coby svého klienta označil za podvodníka,“ zlobí se exhejtman. Jednáním Pacovského se cítí podveden a poškozen. Pacovský se od celé kauzy distancuje, Rathovu verzi schůzky popřel. „Je to nesmysl, ale nemám mu to za zlé. Dělá, co může,“ uvedl na Rathovu adresu pro server Lidovky.cz.  Popřel i průběh schůzky s Rathovými advokáty. V e-mailu adresovaném soudu vysvětlil, že se domníval, že půjde o zastupování v nové věci. Když zjistil svůj omyl, plnou moc vypověděl.

Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek. Údajně bral milionové úplatky. Obžalobu odmítá, podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat díky kontrole úřadů. Hrozí mu až 12 let vězení. V celém případu nyní Ratha zastupuje advokátka ex offo Marcela Ondřejová.

-hof-