V pondělí ráno začne závěrečná část procesu u Krajského soudu v Praze

David Rath: Moje obhajoba bude jen formální, soudce porušuje zákon

Kauza bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha míří do finále. V pondělí zazní závěrečné řeči. „Obhajoba bude jen formální, pokud soud neprodlouží mojí advokátce lhůtu na studium spisu,“ řekl České justici David Rath.

Exhejtman za sociální demokracii České justici potvrdil, že k soudu dorazí se svou advokátkou přidělenou ex offo Marcelou Ondřejovou. Ta žádala jednak vyloučení soudce Roberta Pacovského kvůli údajné podjatosti, druhak více času na prostudování rozsáhlého spisu. Případ totiž přebrala teprve před sedmi týdny. Senát námitku na podjatost ještě nevyřešil, na průběh zítřejšího líčení u Krajského soudu v Praze to ale vliv mít nebude.
David Rath na svém dlouhodobém postoji bude trvat i zítra. „Soudce by se měl vzhledem ke vztahu ke svému strýci, mému bývalému obhájci, vyloučit. Pokud tak neučiní, porušuje zákon,“ řekl České justici. Advokát Michal Pacovský měl přebrat Rathovu obhajobu po Adamu Černém a Robertu Jelínkovi. Nakonec se tak ale nestalo a Rath se ocitl bez obhájce. Podle státního zástupce Petra Jiráta jde o zdržování a obstrukce.

Projev na jeden den?

Kromě advokátky Ondřejové přednese svou závěrečnou řeč i sám David Rath. Podle jeho slov se bude soustředit zejména na citace odposlechů a výpovědi svědků. Jeho řeč narozdíl od jeho advokátky stručná nebude. Délku odhadl zhruba na jeden jednací jednací den.
David Rath obžalobu z korupce odmítá, případ je podle něj politickým procesem. Hrozí mu až 12 let vězení, státní zástupce Petr Jirát pro něj navrhuje devět let.

-hof-