Podle ERÚ byla postupem policie a státního zastupitelství porušena ústavní práva Reprofoto: ČT

ERÚ podává ústavní stížnost, policie se zajímá o odvolaného místopředsedu Otto Golda

Energetický regulační úřad podává ústavní stížnost proti postupu orgánů činných v trestním řízení v záležitosti jmenování advokátky Renaty Vesecké místopředsedkyní Úřadu.

Podle ERÚ byla postupem policie a státního zastupitelství porušena ústavní práva. Odvolán byl 1. místopředseda ERÚ Otto Gold, o kterého se rovněž zajímá policie. Informaci o ústavní stížnosti na dotaz k dalšímu vývoji případu potvrdil České justici mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka. „V pondělí budeme pořádat tiskovou konferenci na téma podání ústavní stížnosti na postup OČTŘ, kde sdělíme, jak jsou dle nás porušována naše ústavní práva a jak byl postup policie chybný,“ uvedl Jiří Chvojka.
Jak vyplývá z jeho dalších slov, od zásahu čtyřiceti policistů, kteří si ve středu 27. května 2015 přišli do Úřadu pro jmenovací dekret Renaty Vesecké a další nespecifikované dokumenty, policie dále vyslechla deset zaměstnanců Úřadu a doplňovala si informace. Žádné trestní stíhání však zahájeno stále nebylo: „Policie si vyžádala ještě celou řadu dalších informací o ostatních vedoucích pracovnících ERÚ, zhruba desítka zaměstnanců ERÚ podala vysvětlení, trestní stíhání zahájeno nebylo, žádné další informace nemáme,“ sdělil výčet událostí Jiří Chvojka.

 Rozšířené trestní řízení?

Podle informací, které potvrdily zdroje z Úřadu, se však za strohou informací mluvčího Úřadu Jiřího Chvojky o „ostatních vedoucích pracovnících“ skrývá nečekaný obrat v policejním postupu: policie se nově začala zajímat o dnes už bývalého prvního místopředsedu Úřadu RNDr. Otto Golda, shromažďuje dokumenty a informace o jeho činnosti a vše nasvědčuje tomu, že bylo trestní řízení rozšířeno o další osobu.

Pokus spojit se s prvním místopředsedou ERÚ Otto Goldem ovšem přinesl překvapivou informaci: Otto Gold už v Úřadu nepracuje, uvedly dva na sobě zcela nezávislé, avšak dobře informované zdroje. Na webu ERÚ však jeho osoba stále figuruje jako první místopředseda ERÚ a v interním systému Úřadu je zapsáno, že je od pondělí 27. července 2015 na dovolené. Informaci nakonec na dodatečnou žádost mluvčí Úřadu Jiří Chvojka potvrdil: „Pan dr. Gold byl odvolán. Organizační změny jsou vzhledem ke služebnímu zákonu natolik rozsáhlé, že jsme je na web ještě nestihli,“ uvedl ke zjištění.

Potvrzují se tak slova vedoucího státního zástupce Okresního státního zastupitelství v Jihlavě Kamila Špeldy, který již dříve řekl, že fáze prověřování případu a její přechod ke sdělení obvinění se bude odehrávat v závislosti na tom, co policisté v ERÚ nakonec najdou.
Na dotaz, kdy bude ukončena fáze prověřování, vedoucí státní zástupce OSZ v Jihlavě Kamil Špalda 30. května 2015 uvedl: „Časově to nelze odhadovat, nevíme, na co narazíme,“ řekl tehdy.

Případ jmenování Renaty Vesecké začal na udání, které sepsal a na policii v Plzni v roce 2014 podal zaměstnanec společnosti ČEZ Tomáš Prokeš. ERÚ je co se regulace týče ČEZu nadřízený úřad. Podle Prokeše byla Renata Vesecká jmenováno do funkce v rozporu se zákonem, neboť podle zákona musí místopředseda ERÚ splňovat podmínku praxe sedm let v energetice.
Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková, která Veseckou jmenovala, opakovaně upozorňuje, že Renata Vesecká se ve své praxi jak na státním zastupitelství, tak i jako advokátka dlouhodobě zabývala problematikou energetiky a znalost oboru ve spojení s právem splňuje.

-ire-