Dnes už minulá Poslanecká sněšmovna Foto: archiv

Nový trestní řád: Komise se od Šámalova odchodu nesešla

Nový trestní a občanský soudní řád: dvě procesní normy, jejichž přípravu si vládní koalice zařadila do programového prohlášení. V případě nového trestního řádu to však dle odborníků vypadá, že při současném tempu prací lze tento slib stěží naplnit. Podle zjištění České justice se komise pro jeho přípravu od odchodu Pavla Šámala do čela Nejvyššího soudu dosud nesešla.

V listopadu 2014 ještě tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková v rozhovoru pro Českou justici odhadovala, že by nový trestní řád mohl být v paragrafovém znění hotov ke konci tohoto roku a v platnosti od ledna 2017. V době, kdy rozhovor vznikal, ministerstvo zveřejnilo východiska a principy nového trestního řádu, které následně schválila vláda.

Šámal: Možná se stane zázrak

Změny v čele resortu a především odchod Pavla Šámala, který se stal předsedou Nejvyššího soudu, z čela komise pro přípravu nového trestního řádu, však vedly k faktickému zastavení prací na této důležité normě. „Za optimálních podmínek by se to během tohoto volebního období dalo stihnout, i když už na začátku nastaly menší ‚zádrhely‘, ale podařilo se je překonat.
Ale teď nastaly průtahy již podstatně větší, protože, pokud je mi známo, tak od ledna se na novém trestním řádu nepracuje. A to je podle mne taková ztráta, že se to podle mého názoru již nedá dohnat, takže se to během tohoto volebního období už zřejmě nepodaří. Ale možná se stane zázrak a nová komise to napíše“
, popsal svůj dojem z postupu prací po svém odchodu z čela komise předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal v rozhovoru pro aktuální vydání Bulletinu advokacie.

Je komise nebožkou?

Podle informací České justice nemají členové komise dosud ani informace o tom, kdy by k setkání pod vedením nové šéfky komise prof. Císařové mělo dojít. Začíná u nich převládat názor, že odchod Šámala, nastalý skluz v pracích i specifická osobnost nové šéfky komise povede k jedinému výsledku: nový trestní řád v tomto volebním období připraven nebude. „Pokud jde o práci rekodifikační komise, byl jsem pozván na její jednání , které se konalo 4. 8. 2014, a od té doby nikoliv. Takže nejsem informován, jak komise pracuje, respektive zda vůbec pracuje. Doktor Tomáš Sokol v jednom z rozhovorů pro Českou justici vyjádřil přesvědčení, že komise je již nebožkou, to mi připadá jako trefné pojmenování současného stavu. Pokud jde o novou předsedkyni komise, necítím potřebu její jmenování komentovat, to je odpovědnost ministra spravedlnosti. Ostatně soudím, že ten správný čas pro tu správnou komisi pro rekodifikaci trestního řádu ještě přijde.Takže zůstávám optimistou,“ reagoval na dotaz České justice prof. Jiří Jelínek z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Válková: Komisi čeká perné léto

Podle poslankyně Heleny Válkové je ještě reálné, že koalice paragrafové znění stihne vytvořit. „Podle mého názoru je ale nyní klíčové, jakou koncepci nového trestního řádu nový tým pod vedením prof. Císařové zvolí a jak bude přijat odbornou veřejností. Zda bude pokračovat v tom, co již bylo zpracováno týmem prof. Šámala nebo zda začne svou práci úplně od začátku,“ myslí si exministryně spravedlnosti a dodává, že pokud má být nový trestní řád projednán ve stávajícím složení sněmovny, čeká komisi perné léto. I poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) varuje před zpožděním při vypracovávání procesních předpisů pro trestní a civilní oblast. „Zpracování nového trestního řádu by mělo být prioritou ministerstva. Předchozí pravicové vlády dávaly přednost předkládánía prosazování norem hmotného práva. Možná i proto, že se veřejnosti lépe mediálně prodávají. Toto zpoždění bychom měli odstraňovat,“ myslí si předseda Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny.

Eva Hofrichterová