Trestní oznámení na soudce, který čelí kárnému řízení, podal v únoru Nadační fond proti korupci Foto: archiv

Policie použila tajný sledovací software opakovaně

Policie používá ke sledování i tajný software, který jí umožňuje prohlížet počítače podezřelých. Záležitostí se dnes zabývala speciální sněmovní komise, která má na starosti kontrolu sledování a odposlechů.

Podle jejího člena Daniela Korteho (TOP 09) byl software použit v desítkách případech. Jeho nasazení povoluje soud a státní zástupce. Komise v září zkontroluje, jestli byly při použití speciálního programu dodržena všechna pravidla. Informace o tom, že policie používá hackerský program od italské firmy Hacking Team, se podle Lidových novin a Práva dostala na veřejnost po útoku hackerů na tuto firmu. Podle uniklých smluv policie za software zaplatila několik milionů korun. „To že má policie k dispozici takový nástroj, není ani překvapivé ani chybné, myslím si, že to je správné rozhodnutí,“ řekl poslanec Petr Adam (Úsvit), člen sněmovní komise pro kontrolu odposlechů.
Ta se dnes kvůli záležitosti sešla a na jednání si pozvala šéfa policejního Útvaru zvláštních činností Vladimíra Šibora. Poslancům podle Korteho předal seznam případů, kdy policisté program využili. Ti na zářijovém zasedání komise zkontrolují náhodně vybrané případy podobně, jako kontrolují například odposlechy, tedy legálnost jejich nasazení. Adam se poté chce rozhodnout, jestli bude třeba změnit zákon. „Z informací, které jsme dnes dostali, se domnívám, že taková zásadní změna potřeba okamžitě není,“ řekl.

Využívání povolil soud i státní zástupce

Korte odmítl, že by využívání hackerského softwaru bylo mimo kontrolu. Bylo podle něj povoleno soudem a státním zástupcem stejně jako v jiných případech sledování. Jejich kompletní seznam poslanci z komise dostávají dvakrát ročně. Seznam ale nerozlišuje, zda šlo o osobní sledování, odposlech telefonů nebo právě kontrolu počítačů. Poslanci z něj vybírají náhodně případy, které poté zkontrolují. Podle Korteho se minimálně v posledních letech nestal případ, kdy by zjistili porušení zákona. Nákup softwaru se uskutečnil v režimu utajení a podle policie byl v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. „Vzhledem k tomu, že se použití těchto prostředků týká závažné trestné činnosti a je vedeno v utajeném režimu, není možné se k fungování softwaru, postupům a opatřením vyjadřovat,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí policejního prezidia David Schön. Adama překvapilo, že policie program nekoupila přímo od italské firmy, ale přes českého partnera. Poznamenal, že je otázka, zda by podobný software nebyla schopna policie sama vyvinout. Podle Korteho společnost Hacking Team dodává programy asi 40 zemím, a to včetně USA, Nizozemska a Polska. Obchoduje prý pouze na vládní úrovni. „Za těch necelých pět let, co software Útvar zvláštních činností používá, byl použit v řádu desítek. Je používán jako poslední prostředek jak se dobrat k nějakým informacím, když selže klasický odposlech, klasické sledování,“ poznamenal Korte.

-čtk-