V Praze je pouliční umění omezeno a právně zakotveno platnou městskou vyhláškou Foto: wikipedia

Praha 1 chce v kanceláři přehrávat pouliční umění

S odkazem k podobné historické tradici Prahy a Mnichova navrhuje Praha 1 novelizovat pražskou vyhlášku o pouličním umění neboli buskingu po vzoru Mnichova.

V Mnichově jsou ovšem kromě neuvěřitelné byrokracie zavedené povinné přehrávky umělců v městské informační kanceláři a malíři musí městu předložit výběr ze svých děl. Povinné přehrávky umělců před komisí byly v ČR naposledy za diktatury.
Podle vyjádření zastupitelů Prahy 1 k bezpečnosti a pořádku města by exaktní pravidla pro busking, jaká má Mnichov, měla být vzorem také pro Prahu. „Obě města mají podobnou historickou tradici, tudíž by stačilo‎ převzít mnichovský model namísto novelizace stávající pražské vyhlášky, která je od počátku postavena na špatných základech,“ zaznívá kritika zastupitelstva a Rady hlavního města Prahy z Prahy 1.

Kolik je povoleno na den a na osobu

Kromě konkrétních časů, kdy je pouliční umění povoleno a konkrétních nástrojů, které jsou naopak na ulici zakázány, je mnichovská vyhláška postavena na maximálním počtu hodinových povolení na den, na osobu za týden a žádný den se umělec nesmí objevit na stejném místě dvakrát. O povolení žádají umělci v mnichovské městské informační kanceláři na radnici na základě předloženého občanského průkazu nebo pasu, stojí v mnichovské vyhlášce.
Například pro „aktivní umělce“ jsou podle mnichovské vyhlášky vydána dvě povolení na dobu od 12,15 do 22,00 příslušného dne, každý umělec může za deset eur získat od pondělí do soboty maximálně tři povolení a je povinen měnit každou hodinu místo své produkce, přičemž každé místo může v daný den využít pouze jednou. Totéž platí pro živé sochy, kterým ovšem náleží tři povolení.
Pro hudebníky jsou pravidla rovněž podobná, jen počet vydaných povolení činí pět pro ranní produkci a pět pro odpolední produkci, mezi kterými je od 14,00 do 15,00 hodinová přestávka, ve které nikdo nesmí vystupovat. Vystoupit společně může podle mnichovské vyhlášky maximálně pět hudebníků, kteří musí žádat o povolení společně a na povolence musí být uvedena všechny jména společně vystupujících. Trubka, trombon, saxofon, bubny, dudy, flašinet a klávesové nástroje jsou zakázány.

Vyhlášku již má Krnáčová na stole

Jak hudebníci, tak i aktivní umělci a mimové musí povinně absolvovat v městské kanceláři na mnichovské radnici přehrávky: „Všichni hudebníci musejí absolvovat předehrávku v městské informační kanceláři,“ stojí za pokyny pro hudebníky věta, která se obměněna o konkrétní profesi objevuje za pokyny pro ostatní umělce. Pouze u malířů zní jinak: „Každý umělec musí předvést výběr ze svého díla.“
Samo německé město uznává, že vydalo nikoli jednoduchá pravidla: „Město Mnichov lituje, že tato pravidla s sebou přinesou dodatečnou byrokratickou zátěž pro vystoupení, která jsou v principu velmi pěkná a vítaná v našem městě. Žádáme o pochopení, že v případě konfliktu zájmů je bohužel občas nutné pomoci vzájemné ohleduplnosti zavedením a dodržováním pravidel,“ končí omluvou mnichovská vyhláška. Podle vyjádření Prahy 1 už byla mnichovská vyhláška předána Radě hlavního města Prahy: „Tato pravidla byla předána pražské primátorce Adrianě Krnáčové,“ uvedli zastupitelé Prahy 1.

Velká Praha novelizuje a opět přitvrzuje

Rada hlavního města Prahy v současnosti novelizuje pražskou Obecně závaznou vyhlášku o omezujících opatřeních k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku v souvislosti s provozováním pouliční umělecké veřejné produkce na veřejně přístupných místech, k poslednímu červnu skončilo připomínkové řízení. Také pražská vyhlášky pouliční umění omezí a zkomplikuje.
V pracovní verzi pražského návrhu se zcela nově objevuje systém provozování pouličního umění po vzoru systému proplavování plavebními komorami, kdy nahoru po řece proplavuje komora v sudou hodinu a dolů po řece se pro lodě otevře v lichou hodinu. Hlavní město Praha hodlá povolit akustické pouliční produkce na pravém břehu Vltavy v liché hodiny a na levém břehu v sudé hodiny. Kromě toho se rozšíří seznam míst, kde je busking zakázán, zakázány budou pikoly, harmoniky a bubny a hlučné produkce.
Praha 1 omezení sice vítá, ale považuje je za nedostačující: v rámci připomínek navrhla po vzoru Mnichova omezení vystupujících osob na čtyři. Radní Prahy 1 rovněž už v květnu schválili novelu vyhlášky o udržování čistoty v ulicích, a to kvůli bublinářům.

Omezení od pití alkoholu přes busking

Debata v zastupitelstvu Prahy 1 kvůli oběma obecně závazným vyhláškám se nesla v barvitém duchu, když radní diskutovali o umělcích: „Také jsem říkal, že nehodnotíme, jestli někdo dělá bubliny hezké nebo malé, neřešíme to, jestli tam bordel je, nebo není. Protože bordel, který tam po nich je, není z hlediska svého obsahu zahrnut v žádném stávajícím právním předpisu, abychom bublináře mohli donutit, aby to uklidil nebo aby to nedělal, tak potom musíme přistupovat k těmto věcem. To není žádné omezování jakékoli umění, je to snaha o výkon práva,“ uvedl v rozpravě například právník a radní pro bezpečnost Prahy 1 za ČSSD Ivan Solil.
Praha 1 navrhuje různá omezení různých činností od pití alkoholu na veřejnosti až po busking opakovaně, neboť převážně na jejím území se tyto jevy a činnosti koncentrují.

-ire-