Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová Foto: ochrance.cz

Šabatová upozornila na riziko nepravdivých výpisů z rejstříku trestů, ministerstvo se brání

Trestaný člověk může ve výjimečných případech získat čistý výpis z rejstříku. Na riziko upozornila ombudsmanka Anna Šabatová Poslaneckou sněmovnu ve čtvrtletní zprávě o činnosti.

Ministerstvo spravedlnosti podle Šabatové problém náležitě neřeší, ačkoli dostalo informace i konkrétní návrhy, jež spočívaly například ve změně lustračních algoritmů. Novinářům to dnes sdělila mluvčí veřejné ochránkyně práv Iva Hrazdílková. Problematikou se zabýval už předchůdce Šabatové Pavel Varvařovský, a to na základě poznatků z médií a podnětů od úředníků. Riziko prý existuje v případě, kdy si trestaný člověk změní příjmení, a to při specifickém souběhu dalších okolností.

V nových občanských průkazech údaj o rodném příjmení chybí. V případě změny příjmení není to původní ani na nově vystaveném rodném listu. Pracovníci kontaktních míst veřejné správy tak podle zprávy ombudsmanky nemohou správnost uvedeného údaje o rodném příjmení v žádosti o výpis z rejstříku trestů spolehlivě ověřit.
Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček i ředitel Rejstříku trestů se opakovaně obraceli na ministerstvo spravedlnosti ve snaze problém vyřešit. Křeček navrhoval na konkrétním příkladu odsouzeného člověka, jenž si změnil příjmení, prověřit, zda aktuálně užívané aplikace informačního systému evidence obyvatel obsahují i údaj o příjmení v době narození. V návaznosti na test by se pak mohla upravit ministerská instrukce s kancelářským řádem pro okresní, krajské a vrchní soudy, pokud jde o uvádění rodného příjmení v trestních listech.
Podle ministerstva by však podobný test patrně nebyl v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. Úřad neupravil ani spornou instrukci. U českých státních občanů považuje ministerstvo za hlavní kontrolní údaj rodné číslo, které znemožňuje záměnu. Šabatová ale upozorňuje na to, že rodné číslo není konstantou a v zákonem stanovených případech je lze změnit. Jde například o nápravu chyby, odstranění duplicity, osvojení nebo změnu pohlaví. Navíc cizinci odsouzení v Česku rodné číslo nemají.

Ministerstvo spravedlnosti s tím nesouhlasí. „V červnu tohoto roku došlo k připojení rejstříku trestů k Informačnímu systému základních registrů, který spravuje ministerstvo vnitra,“ reagovalo ministerstvo spravedlnosti. Podle něj to znamená, že rejstřík má k dispozici všechny historické údaje z Agendového informačního systému evidence obyvatel, a to i včetně případné změny rodného čísla. Právě rodné číslo ministerstvo považuje u českých státních občanů za hlavní kontrolní údaj. „V současné době je zajišťována potřebná úprava informačního systému rejstříku trestů tak, aby bylo možné provádět automatickou lustraci podle historických údajů osob,“ doplnil Hovorka. Úřad Šabatové ministerstvo ve čtvrtek kritizoval, že problém s rejstříkem náležitě neřeší, ačkoliv obdrželo informace i konkrétní návrhy, jež spočívaly například ve změně lustračních algoritmů. Ministerstvo tvrdí, že ombudsmanku o provedených změnách informovalo dopisem odeslaným ve středu 29. července.

-čtk-