ODS podle Stanjury využije všechny dostupné prostředky, jak zdržet hlasování o EET Foto: archiv

Stanjura: Budeme obstruovat tak, aby nedošlo k hlasování o EET

Celý nápad s elektronickým sledováním tržeb živnostníků on-line státem je podle opozice chybná ideologie, a proto Občanská demokratická strana nebude podávat pozměňující návrhy.

Naopak začne trpělivě vysvětlovat scestnost projektu a ve třetím hlasování nasadí legitimní obstrukce. „Naším cílem je nepřipustit hlasování o tomto návrhu zákona. Na tomto postupu jsme domluveni již delší dobu,“ uvedl v rozhovoru pro Českou justici předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Bude ODS v rámci projednávání zákona předkládat pozměňovací návrhy?
Registrační pokladny nejsou ekonomický, ale politický, nebo chcete-li ideologický projekt. Dva základní argumenty pro toto naše tvrzení: Za prvé: Vláda vybere na daních v jednom roce přibližně 800 mld. Kč. Očekávaný výnos registračních pokladen pro veřejné rozpočty – dle vlády, ve skutečnosti to bude mnohem méně – je 12 mld. Kč. Vláda je připravena svést velký politický souboj se 100% nasazením o zvýšení výběru daní o 1,5 procenta. A za druhé:Podle zjištění NKÚ se nelegální a stínová ekonomika, na kterou je projekt registračních pokladen zaměřen, podílí na nevybrané DPH pouze 7 procenty. Registrační pokladny jsou výsledkem hluboké nedůvěry současné koalice levice a velkokapitálu k malým a drobným podnikatelům a k živnostníkům. Tito aktivní lidé jsou pro Sobotkovu a Babišovu vládu sprostí podezřelí. Celý projekt je chybný, proto nebudeme podávat pozměňující návrhy.

Jak bude ODS v prvním a v druhém čtení reagovat? V čem budou spočívat další postup a eventuální  legitimní obstrukce?
V prvním a druhém čtení budeme trpělivě a podrobně vysvětlovat chybný záměr zákona, všechny jeho nedostatky, uvedeme reálné odhady nákladů státu, podnikatelů a živnostníků, upozorníme na možné zneužití dat a na možné nekalé praktiky konkurenčního boje s využitím registračních pokladen. Hlavní ale bude souboj s nepravdivým a zavádějícím tvrzením vlády, že ten, kdo nepodporuje registrační pokladny, podporuje daňové úniky. To rozhodně není pravda a my to v debatách dokážeme. Ohlášené obstrukce použijeme ve třetím čtení. Naším cílem je nepřipustit hlasování o tomto návrhu zákona. Na tomto postupu jsme domluveni již delší dobu.

Pokud se ODS nepodaří odvrátit přijetí zákona, je připravena například podat ústavní stížnost?
ODS vždy kritizovala postup české levice, která své politické porážky neunesla a obracela se na Ústavní soud se stížnostmi. Nechceme kopírovat tento nešvar jen proto, že jsme v opozici. Uděláme vše proto, aby zákon o registračních pokladnách nebyl schválen. Pokud by přesto Sobotkova vláda tento zákon prosadila, zrušíme jej, jakmile budeme u moci. V této chvíli nevíme, v jaké podobě by případně zákon Sněmovnou a Senátem prošel, takže je předčasné mluvit o ústavní stížnosti.

 -ire-