Server Česká justice jako první z médií přinesl v úterý informaci, že Nejvyšší státní zastupitelství čelilo v květnu závažné kybernetické hrozbě

Týden v české justici: Trojský kůň na Nejvyšším státním zastupitelství

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Středobodem dění uplynulého týdne v tuzemském justičním prostředí byl proces s Davidem Rathem. Relativně vysoké pozornosti se však dostalo i odborným tématům v čele s trestním právem a místní příslušností exekutorů. Závěrem týdne pak ministr Pelikán vysvětlil, proč do voleb schází 27 dnů…

Jednoznačně nejsledovanější událostí z prostředí tuzemské justice byl v uplynulém týdnu proces s exhejtmanem Davidem Rathem a především jeho značně obsáhlá závěrečná řeč. Ta trvala přibližně dvanáct hodin a Rath v ní několikrát napadl argumenty obhajoby a opětovně se pokoušel vzbudit i pochybnosti jak o soudci Robertu Pacovském, tak i soudním procesu jako takovém. Rath podle svých slov musí být odsouzen, jinak by to mohlo ohrozit představitele tzv. „nové justice“.

Oblast trestního práva se stala i jedním z významných témat měsíčníku Právní rádce. Ten se zaměřil na přípravu nového trestního řádu a historickým exkurzem připomněl čtenářům, proč ještě velmi důležitá norma nespatřila světlo světa, ač se o ní diskutuje již 15 let. Na současný stav příprav byl pak soustředěn obsáhlý rozhovor s šéfkou komise pro nový trestní řád, jehož stručnější verzi již dříve otiskl týdeník Ekonom.

I v uplynulém týdnu rezonovalo v tuzemských médiích téma zavedení teritoriality exekutorů. Podrobně se mu nejprve v pondělí věnoval týdeník Euro, a následně i aktuální vydání týdeníku Ekonom, jehož čtenáři si mohli mj. přečíst rozhovor s šéfkou Exekutorské komory Pavlou Fučíkovou. Ta se vyjádřila pro zavedení místní příslušnosti, nicméně ne v tom formátu, jak je v současnosti navrhována. Konkrétně v interview navrhla systém tzv. nepravé teritoriality, který je podobný modelu fungování notářů.

Server Česká justice jako první z médií přinesl v úterý informaci, že Nejvyšší státní zastupitelství čelilo v květnu závažné kybernetické hrozbě. Počítačová síť totiž měla být infikována tzv. trojským koněm, nicméně podle zjištění deníku Právo včas zafungovala obranná bezpečností opatření a nedošlo tak k úniku citlivých dat, o čemž média ujistil tiskový mluvčí NSZ Petr Malý. Podle experta ze softwarové společnosti Check Point Software Technologies Miloslava Lujky to však nelze vyvrátit. „Obecně se dá říct, že pokud již došlo k infiltraci trojského koně do počítače, nelze s jistotou tvrdit, že takový škodlivý program žádná data neodeslal,“ řekl Lujka serveru Česká justice.

Na časté změny tuzemského právního řádu si na serveru iHNed.cz postěžoval advokát Zdeněk Rosický z kanceláře LTA Melzer Brázdil. Opřel se např. do četných změn v novém trestním zákoníku či dnes již neplatném obchodním zákoníku, a kritice z jeho pera neušly ani plánované novely občanského zákoníku.

Zatímco někdo si stěžuje na jejich častost, ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi vadí dlouhá doba přípravy změn. „Změna, která v soukromém jde za den, bude tady trvat měsíc. Takže v přepočtu mám do voleb 27 dnů normálního času,“ napsal ministr na svůj Twitter. Jeho výroku si všimly i páteční Hospodářské noviny.

Advokát Jan Vidrna se na stránkách pondělního vydání Lidových novin zabýval tím, jaké nástroje obsahuje tuzemský trestní řád, aby nedocházelo k justičním omylům jako v případu Lukáše Nečesaného. Možností sice existuje dost, ale podle Vidrny je příčina selhání především v konkrétních lidech. „Jde tak spíše o to, aby se projevila skutečná snaha tento institut v odůvodněných případech využívat,“ uzavřel svůj příspěvek Vidrna, který se podrobněji zaměřil i na odpovědnost jednotlivých kompetentních orgánů.

Personální přesuny v justičním prostředí shrnulo aktuální vydání měsíčníku Právní rádce. Titul informoval mj. o příchodu Tomáše Křena do advokátní kanceláře Wilson & Partners a připomněl i nového vedoucího advokáta společnosti bpv Braun Partners Michala Hrabovského. Zároveň byl zmíněn i nový místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek, který ve funkci nahradil současnou ministryni školství Kateřinu Valachovou.

Očekávaná agenda

22. 7. 2015 10:30-13:30

Koná se v pořadí 5. schůze senátní Stálé komise pro Ústavu ČR a parlamentní procedury.

22. 7. 2015 13:00

Začíná schůze Senátu. Zatímco ve středu budou na programu jednání materiály nevyžadující přítomnost členů vlády, ve čtvrtek senátoři projednají mj. vládní novelu zákona o přestupcích, která zavádí registr vybraných přestupků.

23. 7. 2015 15:00

Exhejtman David Rath si v ostře sledovaném procesu vyslechne rozsudek.

 

 

hi-banner