Exředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek uvedl, že se ho Líbal pokoušel vydírat a uplácetFoto: vscr

Inspekce zadržela šéfa litoměřické věznice Tomáše Líbala

Generální inspekce bezpečnostních sborů dnes zadržela šéfa litoměřické věznice a někdejšího ekonomického náměstka Vězeňské služby Tomáše Líbala.

Informaci o zadržení potvrdila Vězeňská služba s tím, že jde o nejzávažnější případ korupce v tomto bezpečnostním sboru za uplynulých 25 let. Líbal se prý pokoušel vydírat a uplácet současného generálního ředitele sboru Pavla Ondráška. „Generální ředitel Ondrášek na případ upozornil a podílel se na jeho objasnění. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nelze zatím sdělovat další informace,“ uvedla Vězeňská služba v tiskové zprávě. Ondrášek svolal na dnešní odpoledne mimořádný brífink, kde se k věci vyjádří.
Líbal, který na generálním ředitelství působil za Ondráškova předchůdce Petra Dohanala, skončil ve funkci ekonomického náměstka generálního ředitele Vězeňské služby loni v srpnu. Ondrášek jeho místo zrušil v rámci reorganizace řízení sboru.

Pelikán chce rychlé řešení

„Mohu pouze potvrdit, že ve vztahu k Vězeňské službě provádí Generální inspekce bezpečnostních sborů úkony trestního řízení,“ řekla bez dalších podrobnosti mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podle informací inspekce v litoměřické věznici stále zasahuje, kauza by se vedle údajného vydírání mohla týkat i některých zakázek Vězeňské služby.
„Osobně trvám na co nejrychlejším možném vyšetření celé záležitosti,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). „Podezření ohledně zakázek ve Vězeňské službě se neobjevují poprvé, sami jsme se některými zabývali,“ dodal. Trestní oznámení kvůli údajně předražené zakázce na kuchyňské technologie z Dohnalových dob podalo nové vedení Vězeňské služby před rokem. Ministerstvo kvůli tomu zastavilo řízení o Dohnalově rozkladu proti odvolání z funkce, Dohnal ovšem od počátku odmítal, že by s ním kauza jakkoliv souvisela. I samotná inspekce následně sdělila ministerstvu, že její šetření se týká pracovníků odboru logistiky generálního ředitelství Vězeňské služby, nikoliv Dohnala. Současné a bývalé vedení VS ČR proti sobě dlouhodobě vede otevřenou válku.

-čtk, epa-