Exhejtman David Rath Foto: Středočeský kraj

Jirát na žádost o omluvu za „ulité stamiliony“: Kauza Rath pro mě skončila

Státní zástupce Petr Jirát odmítl České justici prozradit, jak naloží s předžalobní výzvou, kterou mu adresoval exhejtman David Rath.

Státní zástupce Petr Jirát otočil ve své rétorice o 180 stupňů. Zatímco krátce po vynesení rozsudku nad Davidem Rathem vyslovil v rozhovoru pro LN domněnku, že „Rath má někde ulité stamiliony“ a nerozpakoval se otevřeně hovořit o jeho chování u soudu, nyní už odmítá médiím odpovídat. „Pro mě kauza Rath skončila vyhlášením nepravomocného rozsudku soudu druhého stupně a já se k tomu nebudu do médií více vyjadřovat. Ani slovo,“ reagoval Jirát na dotaz České justice. Právě slova o „ulitých stamilionech“ a také spekulace o tom, že Rath do případného výkonu trestu nenastoupí a uteče do zahraničí, nepravomocně odsouzeného hejtmana popudily a poslal kvůli nim Jirátovi předžalobní výzvu. V ní za žalobcova nařčení žádá veřejnou omluvu, jinak se hodlá bránit právní cestou.

Válková: Pokud to myslí vážně, měl by konat

Jirátova slova kritizovala i exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). „Na jeho místě bych takhle nemluvila. Státní zástupce se pohybuje na takovém pomyslném rozhraní a možná že si myslel, že si to může dovolit a také byl možná v takové určité euforii, že se mu ta první fáze povedla úspěšně završit,“ řekla Válková v ČT. Dodala také, že pokud slova o útěku Ratha myslí Jirát vážně, měl by konat a dělat opatření, aby takové hrozbě zabránil.

Oficiálně ještě Jirát na Rathovu výzvu nezareagoval. „Nemám o tom žádné informace,“ řekl bývalý poslanec České justici. Ten prostřednictvím svého advokáta Adama Černého avizoval, že v případě že se Jirát neomluví, hodlá podat žalobu na ochranu osobnosti. Svým jednáním žalobce podle Černého zasáhl do osobnostních práv klienta dle ustanovení §81 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, zejména do práva na život, jeho důstojnosti, vážnosti a cti. „Rozšířením těchto nepravdivých informací pomocí tisku a internetu jste současně vystavil klienta a jeho rodinu v nebezpečí újmy na životě a zdraví, neboť v návaznosti na Vámi uvedené nepravdivé údaje, je klient i jeho rodina vystavena možným útokům z kriminálního prostředí,“ uvedl ve výzvě Černý.

-hof-