Takto aplikace APSTR vypadá uvnitř

Okresním soudům šetří práci aplikace, kterou vymyslel asistent

Okresním soudům usnadňuje práci softwarová aplikace APSTR, která dokáže automaticky sestavit text rozhodnutí tak, že je k nerozeznání od textu psaného člověkem. Letos už takto vzniklo přes 400.000 soudních dokumentů. Ministerstvo spravedlnosti nakoupilo APSTR prozatím na pět let za 30 milionů korun.

Podle tvůrce aplikace, asistenta soudce u mosteckého okresního soudu Pavla Pihery, program ušetřil soudům jen od začátku letošního roku 15 milionů. APSTR, jejíž název znamená „asistent pro sestavování textu rozhodnutí“, v současné době využívá 68 okresních a obvodních soudů z celkem 86. Hodně se uplatňuje například u dlouhodobě přetížených soudů v Ústeckém kraji. „Aplikace se nasadila na desítkách soudů a postupně stále probíhají školení, které zvětšují počet uživatelů,“ popsal tiskový odbor ministerstva.
Aplikace se zrodila před čtyřmi lety, když Pihera pracoval u Okresního soudu v Karlových Varech. Hledal prý způsob, jak si zjednodušit poněkud jednotvárnou práci v exekučním oddělení. Naučil se proto programovat a vyvinul aplikaci, která sestaví text usnesení, rozsudku či jiného dokumentu na základě údajů, jež do ní soudce, vyšší soudní úředník nebo zapisovatelka zadá. Není tak potřeba zdlouhavě vypisovat každý dokument zvlášť. „U karlovarského soudu nám pak aplikace výrazně pomohla při poslední amnestii, zvládli jsme agendu v poloviční době než ostatní,“ popsal Pihera.

Rozlišuje mužský a ženský rod

APSTR převádí data do formátovaného textu, je schopná získávat informace ze stávající databáze okresních soudů ISAS i z veřejně dostupných registrů. Automaticky skloňuje jména lidí, rozlišuje mužský a ženský rod a zohledňuje množství účastníků sporu. Umí citovat právní předpisy nebo spočítat úroky či náklady řízení. Soudce tak může za několik minut vyhotovit rozsudek přímo v jednací síni a na místě jej rovnou předat stranám sporu. Vyhne se tak klasickému kolečku, kdy soudce vyhlásí rozsudek, poté nadiktuje jeho odůvodnění, zapisovatel verdikt přepíše, soudce podepíše a kancelář rozešle.
Loni vzniklo prostřednictvím aplikace 420.000 dokumentů, za letošek jich do srpna bylo už 419.000, a jejich počet by tak mohl do konce roku vzrůst na 800.000 kusů. Justiční personál prý na každém dokumentu v průměru uspoří osm minut času, soudcům pak aplikace ušetří jeden až dva dny práce týdně.

Zatím pouze pro okresní soudy

APSTR má 1500 uživatelů, kteří si mohou vybírat z šesti stovek předvytvořených vzorů jednotlivých soudních dokumentů, případně si mohou jednoduše vytvořit vlastní. Vzory pokrývají zhruba 80 procent civilní agendy soudů, v trestní agendě pak existuje vzorů zhruba stovka – například pro předvolání či pro rozhodnutí o vazbě.
Aplikace se zpočátku šířila živelně mezi zájemci z jednotlivých soudů, na jaře 2012 si jí všimlo ministerstvo a v roce 2013 ji v jednacím řízení bez uveřejnění zakoupilo od společnosti Intermotions, s níž Pihera v mezičase začal spolupracovat. Od počátku roku 2014 funguje APSTR v ostrém provozu.
APSTR je zatím optimalizována pouze pro okresní soudy. Jednatel Intermotions Emanuel Grubner na dotaz uvedl, že by aplikaci rád rozšířil i na soudy krajské, kterým by se hodila například pro oblast insolvencí nebo obchodního rejstříku. „V budoucnu vidíme využití i pro státní zastupitelství a policii. Propojení mezi policií, státními zastupitelstvími a soudy citelně chybí, opisují se tam stejné věci pořád dokola,“ podotkl

-čtk,epa-