Policie obvinila 11 lidí za údajné podvody se státním majetkem

Protikorupční policie koncem července obvinila 11 lidí a tři firmy kvůli šesti případům podvodů s majetkem státních firem, které spadají pod ministerstvo průmyslu. Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz, podle kterého jsou mezi obviněnými podnikatelé a úředníci. Na vyšetřování případu dohlíží pražské vrchní státní zastupitelství.

Podle něj se v kauze řeší podezření z podvodu, zpronevěry, křivé výpovědi, nepravdivého znaleckého posudku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Obvinění spáchali činy v různých fázích dokonání a různě se na nich podíleli, řekl serveru dozorující státní zástupce Jiří Pražák a doplnil, že obvinění se uvedených trestných činů měli dopustit v době od roku 2006 do roku 2013, kdy spáchali „celkem šest skutků, které souvisí s hospodařením několika státních podniků, jejichž zakladatelem bylo ministerstvo průmyslu a obchodu, a s nakládáním s majetkem státu, který byl těmto státním podnikům svěřen“.
Jména stíhaných lidí ani společností zatím nejsou jasná. Podle Aktuálně.cz ale vše nasvědčuje tomu, že do kauzy spadá ‚spící‘ státní firma ČPP Transgas. Média loni informovala o tom, že firma ČPP Transgas nakoupila sedm domů v Ústí nad Labem a v Liberci za 300 milionů korun a ještě některé z nich u banky oddlužila. Přitom sama se do té doby většinou majetku zbavovala jako nepotřebného. Údajným záměrem nákupu domů bylo zhodnotit státní peníze, případ ale začala vyšetřovat policie, která podle médií pracovala s verzí, že šlo o předem dohodnutý obchod nevýhodný pro stát.

-čtk-