Exhejtman David Rath Foto: Tiskový odbor Středočeského kraje

Rath žádá po žalobci Jirátovi omluvu za nařčení o ulitých stamilionech

Nepravomocně odsouzený exhejtman David Rath žádá veřejnou omluvu od státního zástupce Petra Jiráta. Vadí mu jeho slova v rozhovoru pro Lidové noviny, kde žalobce k jeho kauze prohlásil, že „má někde ulité stamiliony“. Pokud se Jirát neomluví, bude se Rath bránit právní cestou, avizuje jeho obhájce Adam Černý v dopise doručeném v úterý na podatelnu Krajského státního zastupitelství v Praze.

V kýženém rozhovoru „Žalobce otevřeně: Rath má někde ulité stamiliony. Do vězení nenastoupí“ státní zástupce Petr Jirát například uvedl, že podle jeho názoru bývalý hejtman do vezení nenastoupí. „V tomto rozhovoru jste uvedl řadu nepravdivých a dehonestujících tvrzení evidentně v úmyslu poškodit klienta. Mimo jiné jste v rozhovoru uvedl, že MUDr. David Rath „ukrýval peníze do zahraničí do obchodních společností“… „tipuju to určitě na stovky milionů“, čímž jste o klientovi sdělil nepravdivý údaj, který značnou měrou ohrozil jeho vážnost, a to s cílem způsobit mu vážnou újmu,“ napsal Rathův obhájce Adam Černý v předžalobní výzvě, kterou má Česká justice k dispozici.
Tímto jednáním žalobce podle Černého zasáhl do osobnostních práv klienta dle ustanovení §81 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, zejména do práva na život, jeho důstojnosti, vážnosti a cti. „Rozšířením těchto nepravdivých informací pomocí tisku a internetu jste současně vystavil klienta a jeho rodinu v nebezpečí újmy na životě a zdraví, neboť v návaznosti na Vámi uvedené nepravdivé údaje, je klient i jeho rodina vystavena možným útokům z kriminálního prostředí,“ uvádí dále Černý.

„Dehonestující obvinění“

Ve předžalobní výzvě si dále Rath prostřednictvím svého obhájce stěžuje na nařčení z obstruování u soudu. „Nepravdivě uvádíte, že klient v rámci řízení obstruoval, a dále „bude na pravou míru uvádět jeho lži a nesmysly“, kde nepravdivě uvádíte, že klient lže, a dále „u soudu se choval naprosto nestandardně, naprosto drze“, kdy opět nepravdivě napadáte klienta dehonestujícími nepravdivými obviněními,“ uvání Adam Černý. Žalobce Jirát už dříve uvedl, že v praxi zažil podobné obstrukce, ale staly se prý většinou jen jednou. Rath podle něj vytvářel v rámci hlavního líčení stále další jednotlivé kauzy.

Adam Černý nakonec od Petra Jiráta žádá omluvu, která by podle jeho návrhu měla vyjít rovněž v LN a měla by znít: „Omlouvám se MUDr. Davidu Rathovi za uvedení nepravdivých údajů při rozhovoru pro Lidové noviny dne 25.7.2015. Není pravdou, že by MUDr.
David Rath ukrýval peníze do zahraničí do obchodních společností. Není rovněž pravdou, že by se jednalo o stovky milionů.“ a dále také následující omluvu: „Omlouvám se MUDr. Davidu Rathovi za uvedení nepravdivých údajů při rozhovoru pro Lidové noviny dne 25.7.2015. Není pravdou, že by MUDr. David Rath v rámci mediálních vyjádření lhal.“ Pokud se tak nestane, hodlá se Rath prostřednictvím Černého bránit dalšími právními kroky.

Bývalý poslanec podle soudu bral úplatky při zakázkách na opravy staveb a modernizaci nemocnic. Zatím nepravomocně jej soud za to potrestal vedle 8,5 roku vězení peněžitým trestem zhruba 20 milionů korun. Trest se týká osmi milionů korun zabavených při domovní prohlídce, sedmi milionů, které měl Rath v krabici od vína při zatčení policií v květnu 2012, pěti milionů, které má v úschově u advokáta na účtu, a částky 44.500 eur. „Pokud správně chápu rozsudek, tak mi má propadnou něco, co není moje,“ řekl k tomu Rath. Žalobce navrhoval propadnutí veškerého majetku.

-hof-