Bývalá poslankyně a ministryně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová Foto: TOP 09

Rozhodnutí o obžalobě exministryně Parkanové se blíží, spis má 20 tisíc stran

Rozhodnutí státního zastupitelství v případu Parkanová se blíží. Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Jan Kořán rozhodne o návrhu na podání obžaloby do konce září respektive do konce října.

Podle jeho slov jde o jeden z nejsložitějších případů, které zpracovával a ve kterých rozhodoval. I když bude rozhodnutí mimořádně dobře odůvodněno, vždy se někomu nebude líbit, připomíná efekt každého rozhodnutí státního zástupce.
Návrh na podání obžaloby bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové v souvislosti s nákupem letadel CASA podal policejní orgán po třech letech vyšetřování letos v březnu. O návrhu od té doby rozhoduje státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze, který chce dodržet lhůtu pro rozhodnutí do konce září, v krajním případě do konce října. Spis, který policie státnímu zástupci Janu Kořánovi předložila má dvacet tisíc stran. Jan Kořán už je prostudoval a nyní se blíží k rozhodnutí.

Z jeho vyjádření vyplývá, že postupuje s maximální odborností a mimořádnou důkladností. „Jde o jeden z nejsložitějších případů, ve kterých jsem rozhodoval. Je nutné právně precizně se vypořádat se všemi důkazy, které policejní orgán předkládá,“ uvedl Jan Kořán. Z jeho slov vyplývá, že případ hodnotí do podrobností ve všech souvislostech a za rozhodnutím bude stát. „Musí být dobře odůvodněno a skvěle napsáno,“ říká státní zástupce Jan Kořán, který si je vědom toho, že ať učiní jakékoli rozhodnutí, vždy se to určité skupině nebude líbit. „Státní zástupce z toho samozřejmě nikdy nemůže u všech vyjít dobře,“ komentuje obecný jev, který provází většinu rozhodnutí státních zástupců, ať už jsou odpůrci kdokoli.

Státní zástupce rozhoduje podle zákona různě

Státní zástupce může o návrhu na podání obžaloby rozhodnout různě. Za dodržení zákonných podmínek musí podle trestního řádu podat obžalobu k soudu nebo zastavit trestní stíhání, v některých případech také státní zástupci vrací věc k dalšímu dokazování policejnímu orgánu, což zjevně nebude tento případ vzhledem k množství shromážděného písemného materiálu, výpovědí, posudků a stanovisek. O případu Parkanové Česká justice opakovaně informovala včetně disputací, které spolu opakovaně vedli státní zástupce Jan Kořán a obhájce Vlasty Parkanové advokát Tomáš Sokol.

Vlasta Parkanová je obviněna ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinností při správě cizího majetku proto, že v roce 2009 „úmyslně předložila vládě ČR“ návrh smlouvy mezi ministerstvem obrany a společností Omnipol na nákup tří letadel CASA bez znaleckého posudku „aniž by doložila přiměřenost ceny“ za nákup těchto tří letounů.
Vláda následně letouny za tři miliardy zakoupila, a tím měla státu vzniknout škoda převyšující 600 milionů korun, neboť podle policie cena obvyklá letounu Casa činí přes dvě miliardy 200 milionů. Parkanová se opakovaně bránila tím, že každý z letounů Casa je unikátní kus a ve skutečnosti tzv. obvyklá cena letounu Casa neexistuje, neboť letadla a jejich vybavení jsou navzájem neporovnatelná.

Spolu s Vlastou Parkanovou je obviněn tehdejší ředitel sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiří Staněk. Také Jiří Staněk už během prvního výslechu na policii uvedl, že vypracovat posudek vzhledem k „povaze pořizovaného materiálu“ není možné a daný materiál nemůže být ani předmětem znaleckého posouzení podle zákona o oceňování majetku, což bylo potvrzeno na dožádání policie rovněž ministrem financí.
Během výslechu rovněž odkázal k veřejnému prohlášení nového náčelníka generálního štábu generála Petra Pavla, který uvedl, že mu není známo, že by na trhu existovalo levnější letadlo tohoto typu, než je letoun CASA, a že cena každého nákupu letadla CASA se tvoří individuálně pro každý letoun i každý nakupující stát. Proto je podle Staňka nemožné srovnávat cenu, za kterou vojenský materiál nakoupila materiál ČR a¨například sousední Polsko.

-ire-