Pelikán připravil další dvě kapitoly Bílé knihy Foto: archiv

Šámal se sejde s Pelikánem, chce peníze na rozšíření budovy NS

Setkání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala se uskuteční v budově NS v Brně Hlavním tématem uvedeného jednání bude dlouholetá snaha vedení NS o rozšíření kapacit soudní budovy.

Konkrétně jde o více než 10 let starý projekt na vybudování nové přístavby, která by měla vzniknout na místě sousedního zchátralého bytového domu. „Jednání se uskuteční pouze za tímto účelem,“ sdělil České justici mluvčí NS Petr Tomíček. Schůzka se koná jen několik dní před schůzkou, kterou bude Pelikán mít s předsedy soudů ohledně postupu v jednání o soudcovské samosprávy.

Nejvyšší soud se historicky do Brna vrátil v roce 1993. Jako jeho sídlo byla vybrána budova dřívějšího Všeobecného penzijního ústavu v Burešově ulici. Ta pochází z let 1931 – 32, vyprojektoval ji Emil Králík, profesor České vysoké školy technické v Brně. V roce 1986 prošla rekonstrukcí s přístavbou mansardového patra a dvorního křídla. „Zatímco k 31. prosinci 1993 měl Nejvyšší soud 25 soudců a 53 zaměstnanců, nyní je soudců 64, zaměstnanců a asistentů 233,“ upozorňuje na nedostatek místa ve stávající budově Tomíček. NS dnes v Brně paralelně najímá 6 detašovaných pracovišť mimo své současné sídlo.

Podle studie je lepší dům zbourat

V roce 2002 koupilo ministerstvo spravedlnosti sousední obytný dům v Bayerově ulici. Odborníci z VUT Brno vypracovali tehdy znaleckou studii, ze které vyplynulo, že rekonstrukce domu není ekonomicky výhodná. Vhodnější je stavbu ve špatném technickém stavu odstranit a na jejím místě postavit novou. V současné době NS budovu udržuje ve stávajícím stavu, což je spojené s dalšími náklady.
Projekt, na jehož základě bylo 1. prosince 2005 vydáno stavební povolení, počítal včetně demolice s náklady ve výši 140 milionů korun. Nově mělo vzniknout 87 kanceláří a 22 vnitřních parkovacích míst. Nikdy se ale stavět nezačalo. Vedení Nejvyššího soudu o zahájení stavby a rozšíření nevyhovující kapacity současné budovy stále usiluje, společně s ministerstvem spravedlnosti hledá možné formy financování a letos opět nechává přepracovat původní projekt tak, aby byl aktuální, připravený k realizaci. Náklady plynoucí z přepracovaného projektu budou nižší, odhadovány na 130 milionů korun.

(epa)