Stav věznice je neutěšený na první pohled www.mkuh.cz

Uherskohradišťská věznice stále chátrá. Zasáhne ministr spravedlnosti?

Bývalá věznice v Uherském Hradišti stále chátrá. Ani po více jak 20 letech, kdy ji do svého majetku získalo ministerstvo spravedlnosti, se stát nerozhoupal k tomu, aby investoval do rekonstrukce budovy, která je nejen stále živým mementem totalitních hrůz. Nyní se o případnou rekonstrukci opět zajímá jak Ministerstvo spravedlnosti, tak několik politiků. Je však otázkou, zda jde jen o mediálně vděčné výroky nebo se neutěšený stav skutečně zlepší.

Bývalé sídlo soudu nyní využívá Střední uměleckoprůmyslová škola. Stavebně zachovalý vězeňský trakt je již dlouhá desetiletí zcela opuštěný a čeká na nové využití. Iniciativa za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti se zasazuje o přeměnu podstatné a historicky nejcennější části areálu do podoby památníku obětí totalitních režimů a muzea mocenské perzekuce. V zásadě nekomerční využití by měla poté mít zbývající část objektu. Snaha je, aby rekonstrukcí celého objektu došlo k využití v rámci okresního soudu, okresního státního zastupitelství, střediska probační a mediační služby, územního pracoviště finančního úřadu a malého muzea, připomínající historii věznice a justičního paláce.

Budova místního soudu je v havarijním stavu

Podle předsedy Krajského soudu v Brně Milana Bořka je nutná investice do budovy v co nejbližší době i z důvodu, že Okresní soud v Uherském Hradišti nutně potřebuje řešit neutěšenou situaci vlastní budovy. Ta je českou raritou, nesplňuje provozní, bezpečnostní ani požární kritéria ministerstva spravedlnosti pro fungování justičních budov. „Momentálně budova staticky neodpovídá parametrům soudu a jeho spisovny, archívu, ačkoliv katastrální úřad vlastní spisovnu v budově má, nicméně s vědomím, že statický posudek nesouhlasí s takovým zatížením budovy. Sklepní prostory budovy jsou neúnosně provlhlé, což souvisí i s tím, že budova je v zátopovém území,“ upozorňuje Bořek. Budova například momentálně potřebuje celkovou revizi rozvodů elektrické energie a vody. „Těžko říct, jestli se dočkáme třeba za deset let. Před lety byla politická vůle, ale měla jen krátkého trvání. A další snažení připomíná jízdu na horské dráze, od euforie po zapomnění,“ komentuje situaci Petr Šťastný, soudce a tiskový mluvčí uherskohradišťského okresního soudu.


Věznice v Uherském Hradišti je areál s pohnutou historií. V počátcích první Československé republiky zde byli izolováni dělníci usilující o lepší sociální práva. Za protektorátu zde byla uvězněna řada českých vlastenců a protifašistických bojovníků. Popravovat se zde začalo po druhé světové válce, kdy ve věznici probíhaly retribuční soudy. V padesátých letech, v době procesů inscenovaných komunistickou mocí, se hradišťská věznice stala místem utrpení stovek lidí z řad politické opozice i lidí zcela nevinných. Ve věznici přináležející k budově krajského soudu byli lidé trýzněni a vyslýcháni způsobem, který si v ničem nezadal s vyšetřovacími metodami gestapa. Dosvědčují to svědectví těch, kteří tamní hrůzou prošli, i zápisy z úředních protokolů.


V této neutěšené situaci se o rekonstrukci Věznice v Uherském Hradišti zajímá například ministr kultury Daniel Herman, který areál přijel osobně navštívit. „Je mi, jako kdybych si odnášel pytel cementu,“ prohlásil v pátek 26. června pro místní Deník po své zhruba hodinu trvající návštěvě chátrající budovy. Česká justice se proto nyní na ministerstvu kultury dotazovala, jak to vypadá s případnými kroky, které by chtěl lidovecký ministr podniknout. „Ministr Herman před měsícem v Uherském Hradišti se zástupci města o možnostech přeměny části dnes již nevyužívaného areálu věznice do podoby památníku obětem totality a muzea mocenské perzekuce. Věznici navštívil a uctil zde památku politických vězňů, brutálně mučených komunistickými dozorci. Areál je ve správě ministerstva spravedlnosti, dle mých informací věc spolu ministři obou resortů probírali. Jistě chápete, že záměr pana ministra potřebuje pro úspěšnou realizaci čas, a že si celý projekt vyžádá ještě mnoho dalších jednání na různých úrovních,“ sdělila mluvčí resortu Simona Cigánková.

Půl miliardy na rekonstrukci

Dalším kdo ve prospěch věznice aktivně vystupuje je senátor Ivo Valenta. „Nehodlám se s tím smířit. Jako senátor jsem apeloval na všechny dotčené instituce a absolvoval již mnoho jednání, na kterých jsem se snažil prosadit to, aby se stát konečně zhostil své zodpovědnosti a uvolnil peníze na rekonstrukci bývalé věznice. Dokonce na osobním jednání s ministrem financí Andrejem Babišem jsem dostal ujištění, že se ministerstvo pokusí zařadit potřebný balík peněz již do rozpočtu na příští rok. Jenomže zůstalo jen u slov a jak už to tak bývá, jeden pražský úředník se začal vymlouvat na druhého. K rekonstrukci se přes příslib finanční injekce nemá ani samo ministerstvo spravedlnosti,“ řekl České justici Valenta, který rovněž upozorňuje na katastrofální podmínky sídla soudu v Uherském Hradišti.
„Jsem realista a vím, že z celé věznice nemůže vzniknout pouze muzeum totality. Jsem však přesvědčený o tom, že je možná velmi vhodná symbióza justičních orgánů a důstojného muzea. Udělám maximum, abych o tom přesvědčil všechny, kdo se mají podílet na tomto rozhodování. Pozval jsem proto ministra spravedlnosti do Uherského Hradiště, aby situaci posoudil přímo na místě,“ dodává Valenta. Podle informací České justice by návštěva z resortu spravedlnosti měla do věznice na podzim skutečně dorazit. Celkové investiční náklady na rekonstrukci jsou odhadovány na více než půl miliardy korun. Jsou ovšem i variantní studie – nejmenší možná investice na revitalizaci areálu by měla činit 200 milionů korun.

-hof-