Prezident Miloš Zeman při oslavách státního svátku Foto: hrad.cz

Zeman se sešel se čtyřmi kandidáty na ústavní soudce, mluví se o Josefu Fialovi

Prezident Miloš Zeman se dnes sešel se čtyřmi kandidáty, kteří by mohli zaplnit prázdnou židli na Ústavním soudu. Setkání se zúčastnil mimojiné předseda ÚS Pavel Rychetský.

Kompletní obměna ústavních soudců skončí v prosinci tohoto roku, kdy vyprší mandát soudci Vladimíru Kůrkovi. A právě jeho místo by podle informací České justice mohl zaujmout profesor a vedoucí Katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity Josef Fiala, který je jedním z nejčastěji skloňovaných jmen v justičních kuloárech a jeho jméno má kladné ohlasy i na Hradě.

Profesor Josef Fiala
V dnešní době patří Fiala k nejvýznamnějším aktivně působícím českým civilistům a krom svých pedagogických činností působil prof. Fiala také jako asistent ústavních soudců Ivany Janů, Miloše Holečka a Evy Zarembové.

Prezident Miloš Zeman se dnes sešel s celkem čtyřmi kandidáty. Po jednání to řekl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Podle něj bude mít prezident těžké rozhodování, koho navrhne, protože jde o kvalitní kandidáty. Jejich jména neuvedl. Schůzky, která trvala přes tři hodiny, se vedle Rychetského zúčastnili i předsedové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu Pavel Šámal a Josef Baxa a také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Každý z kandidátů se projevil nějakým způsobem, pohovořili jsme s nimi. Myslím si, že potom následovala celkem zevrubná debata s panem prezidentem o výhodách či určitých nevýhodách toho kterého kandidáta,“ popsal průběh setkání šéf žalobců.
Rychetský s Pavlem Zemanem ohledně kandidátů prozradili pouze to, že mezi nimi byli tři muži a jedna žena. Prezidentská kancelář nechtěla setkání komentovat. Zatím není jasné, kdy prezident posledního kandidáta na ústavního soudce navrhne Senátu. „On má v tuto chvíli jistý časový prostor. Podle mého soudu počká, jak dopadne jednání Senátu někdy v druhé polovině září o tom druhém nominovaném kandidátovi,“ podotkl Rychetský. Tímto nominantem je devětačtyřicetiletý Jaromír Jirsa, místopředseda Městského soudu v Praze. Pokud senátoři Jirsovu nominaci schválí, nahradí tento bývalý prezident Soudcovské unie u Ústavního soudu Vlastu Formánkovou, které vypršel mandát počátkem srpna.
Ústavní soud má po odchodu Formánkové jen 14 soudců místo patnácti. „Pevně věřím, že to nebude dlouho trvat a Senát a pan prezident brzo rozhodnou tak, aby Ústavní soud byl kompletní,“ řekl Rychetský. Upozornil, že k soudu přijde přes 4000 individuálních stížností ročně. „V okamžiku, kdy nám několik měsíců jeden soudce schází, to znamená, že se všem ostatním soudcům zvyšuje pracovní nápor, který mají,“ poznamenal.

(epa, čtk)