David Rath Foto: archiv

Advokáti podají kárnou žalobu na Pacovského kvůli kauze Rath

Česká advokátní komora (ČAK) podá kárnou žalobu na advokáta Michala Pacovského. Okolnosti prý nasvědčují tomu, že mohl pochybit při přebírání kauzy Davida Ratha a porušit tak zákon o advokacii i další stavovské předpisy.

V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí profesní organizace Iva Chaloupková. V kárném řízení Pacovskému hrozí napomenutí, pokuta, dočasný zákaz výkonu profese až na tři roky či vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Michal Pacovský je strýcem soudce, který rozhodoval v Rathově kauze údajného braní úplatků za ovlivňování zakázek Středočeského kraje. Rath tvrdí, že letos v květnu vypověděl plnou moc svým předchozím právníkům Adamu Černému a Romanu Jelínkovi, aby jeho obhajobu převzal právě Pacovský. Ten však nakonec Ratha odmítl zastupovat a soud Rathovi přidělil obhájkyni ex offo. Státní zástupce označil postup obžalovaného za obstrukci.

S ohledem na Rathovo tvrzení v médiích podal tajemník České advokátní komory podnět kontrolní radě ČAK k přešetření Pacovského počínání. Se stížností se na komoru obrátil i samotný Rath. „Kontrolní rada ČAK, která stížnosti veřejnosti i vlastní podněty ČAK přešetřuje, rozhodla v těchto dnech, že na JUDr. Michala Pacovského bude podána v této souvislosti kárná žaloba,“ sdělila mluvčí.

V kárném řízení může být advokát zproštěn obvinění, nebo ho kárný senát uzná vinným a uloží mu některé z kárných opatření. Proti tomuto závěru se advokát může bránit u odvolacího kárného senátu, jehož rozhodnutí je následně pravomocné. Pokud s ním advokát nesouhlasí, může se ještě následně obrátit se správní žalobou proti ČAK na soud.

(čtk)