Andrej Babiš prosazuje EET velmi razantně Foto: vlada.cz

EET: Bitva občanů podvodníků s občany nepodvodníky pokračuje

Absurdní legislativní představy v rozporu s ústavním pořádkem, k čemu slouží hotovost, kterou podnikatelé nenahlásí státu, kolik nadojila kráva a zda k ní má být připojena vysílačka, zda je stát zaměstnavatelem podnikatelů nebo naopak a kolik to všechno bude stát daňového poplatníka. Tak se odehrávala rozprava o zlatém hřebu středečního jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu – o návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb.

Debata v rozpočtovém výboru následovala po jednání hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu o totožném materiálu a zjevně se odehrávala i v totožném duchu: Na hospodářském výboru mi říkali, že mě nechají zavřít a podají trestní oznámení, uvedla přítomná náměstkyně ministra financí Simona Hornochová k obvinění Miroslava Kalouska (TOP09), že ministerstvo financí se dopouští podvodu a uvádí daňového poplatníka v omyl, když odmítá sdělit přesnou částku, kolik bude zavedení, provoz, údržba a další náklady systému včetně zálohovacího centra stát.

„Kolik to bude stát? My to nevíme! Protože nám všichni vyhrožují, ÚOHS, NKÚ, všichni nám vyhrožují a zejména ti, co podporují podvodníky,“ uvedl ministr Andrej Babiš, podle kterého nemůže ministerstvo kvůli zdržování v přijetí zákona pokračovat v práci na technickém zajištění, a proto nelze říci, kolik to bude stát. „Kdyby nic jiného, tak toto je důvod k návrhu poslanecké sněmovně na zamítnutí návrhu. My nemůžeme jako hospodáři dovolit, abyste to dělali, když nevíte, kolik to bude stát,“ odpověděl Miroslav Kalousek. Hornochová pak zopakovala známé číslo 1,2 miliardy a Kalouskův návrh na zamítnutí hlasováním neprošel, když pro návrh hlasoval pouze on sám.

Zákon pro všechny, pro některé více

Miroslava Kalouska rovněž šokovalo, že Simona Hornochová už nezdůvodnila návrh zavedení elektronického hlášení tržeb státu výběrem daní, nýbrž narovnáním podnikatelského prostředí. „Máme předlohu, kde to nejprve zavedeme restauracím, pak obchodu – a pak se uvidí! To je absurdní legislativní představa v rozporu s ústavním pořádkem.Tuto povinnost může uložit jen zákon,“ uvedl Miroslav Kalousek k ustanovení v návrhu, že o tom, pro koho bude nebo nebude platit EET rozhodne nakonec vláda. „Kde berete tu drzost říkat tomu narovnání prostředí?“ vznesl otázku s tím, že toto ustanovení bude napadeno u Ústavného soudu.

Hornochová trvala na tom, že zákon platí bez rozdílu pro všechny povinné osoby, ale ve fázích. Skutečnost, že o výjimkách má rozhodnout vláda nařízením, nikoli poslanecká sněmovna, je podle ní výraz pružnosti a může ulevit segmentu, u kterého by hrozilo že jej elektronická evidence tržeb zcela zlikviduje. „Takže zákon platí pro všechny, ale pro někoho více,“ konstatoval na to Miroslav Kalousek.

Hotovost podnikatelů slouží ke spotřebě i placení vražd

Za povinnost podnikatelů elektronicky on-line hlásit tržby státu se postavila poslankyně za ANO Jana Lorencová, která poslancům předestřela, k čemu slouží hotovost podnikatelů, o které stát neví. „K soukromé spotřebě podnikatelů, k poskytování úplatků, k placení závažné kriminality včetně vražd a k udržení prostředí, které nefunguje rovně pro všechny,“ vyjmenovala poslankyně Lorencová, podle které restaurace, které mají registrační pokladny je mají jen proto, aby majitel zjistil, o kolik ho může číšník okrást. Naopak stát ale už neví, o kolik ho okrádá hospodský. „Stát o tom nemá ani páru, kolik podnikatel utrží. Daně a smrt jsou dvě věci, kterým se nikdo nevyhne!“ zakončila příspěvek do rozpravy.

Na to reagoval poslanec Karel Fiedler (Úsvit přímé demokracie), který uvedl, že státu není nic do toho, kolik se čeho prodá. „Víme snad, kolik zemědělec odveze z pole plodin? Kolik nadojila kráva? Má tam být vysílačka?“ položil otázky s tím, že stát podle něho nevyužívá možnost kontrol podnikatelů, které už má. Podle Simony Hornochové však má stát slabou vyjednávací pozici a problém vůbec prokázat, že podnikatel nějakou tržbu měl. „Máme spoustu neplatičů DPH v kamenných obchodech, víme kolik je nájem a podle nás není možné, že nejsou plátci DPH, uvedla v odpovědi Hornochová.

Podnikatelé jako zaměstnanci státu

Také Miroslav Kalousek reagoval na projev Jany Lorencová a prohlásil, že podnikatelé mají registrační pokladny kvůli svým zaměstnancům, ale stát jim nemá co nařizovat pořídit si ji kvůli státu. „Podnikatelé v ČR nejsou zaměstnanci státu ani pana Babiše,“ uvedl Kalousek. K Miroslavu Kalouskovi se připojil poslanec Karel Fiedler: „Státní správa není zaměstnavatelem podnikatelů, ten vztah musí být zcela jiný,“ řekl.

Své slovo k tomu přidal i místopředseda rozpočtového výboru poslanec Jan Volný, který se postavil na stranu Lorencové: „Občané jsou zaměstnavatelé státu a my chceme, aby nás neokrádali podvodníci,“ uvedl v souladu s Andrejem Babišem, který v úvodním projevu vysvětlil, že podnikatelé, kteří nepřiznávají státu tržby a zaměstnávají lidi na černo „nás okrádají čtyřikrát“ a peníze do státního rozpočtu potřebujeme.

Irena Válová