Situací se bude zabývat 30. září Bezpečnostní rada státu Foto: army.cz

Pokud nebude stačit k ostraze hranic policie, vláda nasadí armádu

Pokud kvůli migrační vlně nebudou stačit k ostraze česko-rakouských hranic policejní síly, vláda je připravena nasadit armádu. Před poslanci to dnes uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Situací se bude zabývat 30. září Bezpečnostní rada státu, její členové se seznámí i s rozbory tajných služeb.

Sobotka opět odmítl plány na povinné kvóty pro přerozdělení běženců mezi jednotlivé unijní státy, Evropa musí podle premiéra řešit příčiny migrace. Sněmovna zhruba po dvou hodinách debatu o migrační krizi přerušila. Má v ní pokračovat po příštím evropském summitu nebo po zasedání ministrů vnitra členských zemí unie. Současná migrační situace vyžaduje evropské řešení, zdůraznil Sobotka a před poslanci zopakoval společné návrhy visegrádské skupiny. „Není pravda, že nejsme solidární, opak je pravdou,“ uvedl premiér v souvislosti s výtkami některých členských zemí kvůli českému odmítání povinných kvót. Evropa se ale musí podle Sobotky zaměřit mimo jiné na ochranu vnější hranice, vytvořit tam takzvané hotspoty pro uprchlíky, třídit politické a ekonomické migranty a zvýšit rozvojovou pomoc.

Zástupci opozičních TOP 09 a ODS postoj české vlády v podstatě podpořili. Předseda ODS Petr Fiala ale některé návrhy, například posílit rozvojovou pomoc, pokládá za pouhé proklamace. Kritizoval taky chování Německa a vyzval k plné ochraně jižní hranice. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová mimo jiné řekla, že Česko nesmí opakovat chyby západních zemí, které podcenily migraci a integraci migrantů. Vláda podle ní nesmí zapomenout ani na to, aby zajistila bezpečnost občanů. Naopak od poslanců Úsvitu a Svobody a přímé demokracie se snesla na premiéra jen kritika. Podle nich nesdělil žádná konkrétní patření. „Česká republika není pro uprchlíky cílovou zemí,“ zopakoval premiér. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podotkl, že zachycení migranti nechtějí v Česku zůstávat, když je úřady pustí z detenčního zařízení, vede jejich cesta na vlak a potom směr Mnichov.

Premiér očekává, že do konce roku Česko zaznamená asi o 400 žádostí o azyl víc než loni. Kapacity areálů pro pobyt cizinců nejsou plně využity, uvedl Sobotka. Podle Chovance se zapomíná na problém s Ukrajinou. Pokud se, jak řekl, Ukrajinci zvednou, tak jich až 50.000 může zamířit do Česka, které pro ně bude cílovou zemí. Debatu o migrační krizi zařadila Sněmovna na program mimořádně podle dohody koalice a opozice. Ačkoli na návrh ANO omezila čas pro příspěvky řečníků, diskuse se ani zdaleka nechýlila ke konci. V době, kdy byla přerušena, do ní byla přihlášena patnáctka poslanců.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v dnešním prohlášení označil tlak na zavedení kvót pro přerozdělování uprchlíků za snahu řešit důsledky místo příčin. Podle něj by to oddálilo skutečné řešení, kterým je boj proti takzvanému Islámskému státu jako původci přílivu běženců. „Islámský stát podle mě zásadně ohrožuje hospodářské zájmy Evropské unie, ale i Číny, Ruska a dalších,“ míní Štěch. Opoziční Strana zelených, která má zastoupení v Senátu, ve svém stanovisku doporučila „přerozdělení uprchlíků s ohledem na kapacity států EU a jazykové či příbuzenské okolnosti azylantů“. Podle předsedkyně strany Jany Drápalové má Česko kapacity přijmout několik tisíc lidí.

(čtk)