Guido Raimondi (vpravo) Foto: wikipedia

Předsedou Evropského soudu pro lidská práva se stal Ital Guido Raimondi

Plénum soudců Evropského soudu pro lidská práva zvolilo tajnou volbou v pondělí v podvečer nového předsedu soudu. Stal se jím italský soudce Guido Raimondi.

Oznámil to Evropský soud pro lidská práva. Guido Raimondi převezme úřad od stávajícího předsedy Deana Spielmanna 1. listopadu 2015. Guido Raimondi ve funkcipředsedy ESLP nahradí lucemburského soudce Deana Spielmanna, po třech letech, poté co Deanu Spielmannovi skončí 31. října 2015 mandát.

Guido Raimondi se narodil 22. října 1953 v Neapoli, kde na tamější univerzitě vystudoval právo. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století by v diplomatických službách a agentem italské vlády před ESLP a Komisí pro lidská práva.
V letech 1999 – 2000 byl generálním advokátem kasačního soudu, ad hoc soudcem Evropského soudu pro lidská práva, v letech 2003 – 7 byl ředitelem právního odboru Mezinárodního úřadu práce v Ženevě. V letech 2008 – 10 byl soudcem Evropského soudu pro lidská práva. V listopadu 2012 se byl zvolen místopředsedou Evropského soudu pro lidská práva a předsedou jedné ze sekcí soudu.

-ire-