Speciální policejní jednotky zakročily v zařízení pro pobyt cizinců v Medveďově

Slovenská ombudsmanka kritizovala policii za zásah proti běžencům

Slovenská policie podle místní ombudsmanky Jany Dubovcové porušila při zásahu v zajišťovacím táboře na jihu země lidskou důstojnost běženců a samotný zákrok byl podle ní nepřiměřený. Vyplývá to z výsledků prověřování případu, který se stal tento měsíc a o kterém dnes novináře informovala Dubovcová.

Speciální policejní jednotky zakročily v zařízení pro pobyt cizinců v Medveďově na začátku září, když uprchlíci odmítli opustit jídelnu a dožadovali se propuštění z útvaru policejního zajištění, aby mohli pokračovat v cestě do Německa. Policejní prezident Tibor Gašpar tehdy řekl, že zásahové jednotky použily proti polovině z 90 nespokojených cizinců hmaty, chvaty a pouta a že zákrok byl vyhodnocen jako oprávněný. Podle něj po zákroku byly ošetřeny tři osoby, které utrpěly odřeniny.

Veřejná ochránkyně práv Dubovcová označila po prozkoumání nahrávky policejní zásah za neprofesionální a v rozporu s lidskými právy. Uvedla, že zákrok nebyl nevyhnutelný a že přivolaný tlumočník, který překládal výzvy policie, nehovořil dobře anglicky.

Slovenské policejní prezidium v reakci na výtky Dubovcové zopakovalo, že zákrok považuje za zákonný a přiměřený. Mluvčí prezidia Denisa Baloghová sdělila, že k zásahu policie přistoupila až po zhruba čtyřech hodinách od narušení vnitřního řádu v policejním zařízení a že mezitím se policisté snažili zvládnout situaci domluvou a vysvětlováním. „Průběh zákroku byl podle našeho názoru profesionálně zvládnutý. Během služebného zákroku policisté zajistili u nejagresivnějších jednotlivců různé podomácku vyrobené bodné a sečné zbraně, které představovaly riziko možného použití vůči jiným osobám,“ uvedla Baloghová. Dodala, že případ nadále vyšetřuje inspekce ministerstva vnitra.

Podle dřívějších informací medií policie zadržované uprchlíky několik dnů po incidentu propustila. V Německu je vyhledali slovenští aktivisté, u kterých si běženci stěžovali na to, že je policisté v táboře na Slovensku bili. K násilí prý došlo v době, kdy z policejní akce nebyl pořizován záznam.
Slovensko v nynější migrační krizi v EU nečelí na rozdíl od sousedního Maďarska či Itálie a Řecka náporu migrantů. Slovenská policie již dříve zavedla hlídky v mezinárodních vlacích z Maďarska a také namátkové kontroly vozidel na hraničních přechodech Slovenska s Maďarskem a Rakouskem.

(čtk)