Alí Fajád je podezřelý ze spolupráce s teroristy Reprofoto ČT

Soud znovu povolil vydání údajných spolupracovníků teroristů

Pražský městský soud i napodruhé povolil vydání trojice cizinců viněných ze spolupráce s teroristy do Spojených států. Údajnou trestnou činnost podle doplněného dokazování nevyprovokovali američtí agenti a záruky ze strany USA, že obvinění nebudou podrobeni nelidskému zacházení, jsou dostatečné. Mužům hrozí ve Spojených státech doživotí, proti dnešnímu rozhodnutí si obratem podali stížnost k vrchnímu soudu. Poslední slovo bude mít český ministr spravedlnosti.

Podle libanonské agentury NNA kauza souvisí s červencovým únosem pětice Čechů. Neznámí ozbrojenci jej prý spáchali ve snaze zorganizovat výměnu jednoho ze zadržovaných, Libanonce s ukrajinským pasem Alího Fajáda. Zhodnocení postupu amerických agentů bylo pro vydání trojice cizinců klíčové, český trestní řád totiž policejní provokaci nepřipouští. „Ve světle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva či českého Ústavního soudu se dovozuje, že se jednalo o případnou provokaci na bázi sting operation – ‚popíchnutí‘, která ještě nemá atributy policejní provokace, a nezbavuje tak dané osoby trestní odpovědnosti za uvedené jednání,“ řekl dnes předseda soudního senátu Luboš Vrba. „Poskytnuté záruky zavazují vládu Spojených států amerických, alespoň v to doufáme, k jejich dodržování,“ doplnil k podmínkám pro vězněné.

USA tvrdí, že Fajád a Faouzi Jaber s Chálidem Marabím z Pobřeží slonoviny chtěli prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Vzájemné schůzky se údajně konaly v Ghaně či ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici loni v dubnu zadržela policie. Od té doby jsou muži v české vazbě.

Spojené státy trvají na tom, že nešlo o provokaci, protože muži vyvíjeli kriminální činnost už před setkáním s agenty a sami aktivně iniciovali další schůzky. K této argumentaci se dnes přiklonil i český soud. „Jejich činnost byla po delší dobu monitorována a nevybočovala z rámce jednání, pro které je nyní žádáno jejich vydání do USA. Policejní orgán Spojených států amerických se dověděl, že jsou zapojeni do trestné činnosti. Marabího a Fajáda prvotně nekontaktoval policejní orgán, ale Jaber,“ konstatoval Vrba s tím, že důkazy americké strany by v ČR postačovaly minimálně k zahájení trestního stíhání.

Trojice svou vinu i vydání odmítá. Obhájci poukazují vedle policejní provokace i na to, že Spojené státy neposkytly dostatečné záruky, že muže ve vězení nečeká nelidské zacházení, například umístění do časově neomezené samovazby. USA však podle Vrby vzkázaly, že samovazba je vždy přechodného rázu a používá se pouze v případech, kdy je ostatní vězně nutno chránit před osobou umístěnou do samovazby, nebo naopak tuto osobu před ostatními vězni.

(čtk)