Začíná schvalování rozpočtu Ministerstva spravedlnosti na příští rok Foto: MSp

Spravedlnost o rozpočtu: 24,6 miliardy nám na investice stačit nebude

Návrh státního rozpočtu pro příští rok, kterým se dnes začne zabývat vláda, počítá s výdaji ministerstva spravedlnosti ve výši 24,6 miliardy korun. Příjmy resortu by měly činit 2,9 miliardy. Stávající návrh nedává ministerstvu prostor pro zahájení významných investičních akcí, jejichž uskutečnění se odkládá už řadu let, sdělil tiskový odbor úřadu.

Ministerstvo spravedlnosti letos hospodaří s 23,25 miliardy korun. Podle původního plánu ministerstva financí mělo na příští rok dostat 23,35 miliardy, ministr Robert Pelikán (za ANO) ale v srpnu vyjednal peníze navíc pro posílení soudního personálu. Podle něj by měli noví mladí právníci zefektivnit chod soudů tím, že budou soudcům pomáhat s jejich každodenní prací. „Ve mzdové oblasti byl rozpočet ministerstva navýšen o 300 funkčních míst pro asistenty soudců,“ potvrdil tiskový odbor resortu spravedlnosti.

Co se týče výdajové části, podle navrženého rozpočtu má jít na justiční část 15,7 miliardy korun, z toho 4 miliardy činí platy soudců, téměř 1,5 miliardy platy státních zástupců a 10 miliard korun jde na další justiční výdaje. Výdaje na vězeňskou část pak budou činit téměř 9 miliard korun.

Návrh rozpočtu si můžete prohlédnout zde

V oblasti investic bude příští rok prioritou ministerstva výstavba navazujícího sídla Nejvyššího soudu v Brně. Pelikán koncem srpna uvedl, že areál soudu by se měl do počátku roku 2018 rozšířit o přístavbu za 130 milionů korun. Kvůli letitým potížím s malou kapacitou budovy mají někteří soudci kanceláře v suterénu. Instituce sídlí také v šesti pronajatých objektech, což působí potíže.

Rozpočet ministerstva pro příští rok byl dále navýšen na základě usnesení vlády o pořízení elektronického monitorovacího systému (EMS), tedy takzvaných náramků pro vězně. Náklady na projekt zatím ministerstvo nechce komentovat. Podle informací České justice kalkulaci odhadovaných nákladů na pořízení a provoz systému v letech 2016 – 2021 stanovili úředníci na základě studie KPMG z 19. května v rozpětí mezi 173 a 397 miliony korun.

Ministerstvu se při jednání o návrhu rozpočtu podařilo získat peníze navíc také pro Vězeňskou službu na výstavbu dvou nových ubytoven pro odsouzené. Náměstek pro trestní politiku Vladimír Zimmel minulý týden řekl, že za 120 milionů korun uvolněných ministerstvem financí by měly tyto ubytovny vzniknout v areálu věznice v Rapoticích a v královéhradecké věznici. Každá pojme 300 odsouzených, a měly by tak pomoci řešit problém s opětovnou přeplněností českých věznic.

Vláda plánuje státní rozpočet s celkovým schodkem 70 miliard korun, schválený letošní schodek je stomiliardový. Návrh začne projednávat ve středu za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana. Kabinet musí rozpočet do konce září předložit poslancům.

(epa, čtk)