Vladimír Zimmel je náměstkem ministryně spravedlnosti pro trestní politiku od srpna loňského roku Foto: MSp

Zimmel: Do dvou let chceme náramky pro nejméně 500 vězňů

Měsíčně v českých věznicích přibude zhruba stovka vězňů. České televizi to dnes řekl náměstek ministra spravedlnosti pro trestní politiku Vladimír Zimmel. Podle něj by Elektronický monitorovací systém odsouzených (EMS) čili náramky pro vězně měl začít fungovat od nového roku.

Jak již Česká justice informovala, české věznice jsou každým dnem přeplněnější. Ministerstvo spravedlnosti proto musí navýšit kapacity českých káznic a také se chce sousdtředit na rozšíření tzv. alternativních trestů. Podle náměstka Vladimíra Zimmela se v podzimních měsících chystá znovuotevření věznice Poštorná na Břeclavsku. „Získali jsme také 120 milionů na výstavbu nových ubytovacích kapacit, k jejichž zahájení dojde do konce roku,“ upřesnil Zimmel.

Situaci výběrového řízení na EMS označil Pelikánův náměstek za „pokročilou fázi“. „Používání bychom měli zahájit v prvních měsících příštího roku. Soudcům umožní v podstatném měřítku využívat alternativní tresty,“ řekl Zimmel. V první etapě podle něj dostanou náramky ti, kteří domácí trest již uložený mají, což je 160 až 170 lidí. Poté dojde i na další odsouzené. „Domníváme se, že do dvou let by se ten počet mohl pohybovat kolem 500 až 750 osob s náramky,“ dodal.

Podle Zimmela je nesprávným závěrem domnívat se, že změnou trestní politiky se změní recidiva vězňů, která je hlavním problémem přeplněnosti českých káznic. Připomněl, že důležitými faktory k nápravě jsou rodinné zázemí, střecha nad hlavou nebo možnost zaměstnání. „Jsme zásadně proti tomu, aby byli z věznic propouštěni lidé u kterých není záruka, že povedou na svobodě řádný život,“ upozornil náměstek.
Přiznal také, že údaj zaměstnanosti českých vězňů, který uvádějí oficiální statistiky je zkreslený. Místo uváděných 60 procent je to podle Zimmela v reálu 30 procent, protože do statistik se započítávají i pomocné práce nebo vzdělávací programy. Zvýšením zaměstnanosti českých vězňů se prý Sekce trestní politiky na Ministerstvu spravedlnosti intenzivně zabývá.

(epa)