Americký regulátor začne kvůli Androidu vyšetřovat Google

Americký regulátor začne kvůli Androidu vyšetřovat Google

Nad Androidem zataženo. Na právo být zapomenut zapomeňte. V patnácti na doživotí. Amnestie pro Vadima.

Google čeká vyšetřování kvůli operačnímu systému Android

Americká Federální obchodní komise (FTC) oznámila, že zahajuje předběžné vyšetřování toho, zda Google u svého operačního systému Android nezneužívá dominantní postavení na trhu.

Vyšetřování FTC přichází poté, co si některé technologické firmy na počátku tohoto roku u amerického Ministerstva spravedlnosti stěžovaly na praktiky Googlu při porušování hospodářské soutěže a žádaly, aby se jimi tamní regulátor začal zabývat. Jak nyní uvedla agentura Reuters, po dohodě představitelů ministerstva a FTC bylo rozhodnuto, že se komise celou věcí začne zabývat.

FTC se při svém šetření zaměří na požadavek Googlu, aby jeho určité aplikace (například mapy) měly na zařízeních s Androidem speciální umístění. Android je v současné době v USA nejpoužívanější mobilní platformou – podle měření společnosti comScore má 51,6 % na trhu, přičemž na druhé příčce je Apple s 44,1 %. Jak uvedla v komentáři k započatému šetření FTC obchodní skupina Fairsearch, jež sdružuje řadu technologických firem, „v sázce je velmi mnoho, jelikož chování Googlu má vliv na celý mobilní ekosystém.“

Ve Francii se na Googlu zapomínat nebude

Francouzská vládní organizace na ochranu dat Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL) zamítla odvolání Googlu proti svému předchozímu rozhodnutí, kterým americkému gigantu nařídila uplatňovat „právo být zapomenut“ na všech jeho světových doménách.

V květnu tohoto roku CNIL nařídil Googlu, aby v rámci práva být zapomenut mazal data ze všech svých domén (tedy i nejpoužívanější google.com), nikoli jen těch evropských jako google.fr či google.cz. Google proti tomuto rozhodnutí podal v červenci odvolání, podle kterého se CNIL tímto krokem snaží rozšířit působnost francouzských zákonů i za hranice Francie. Nyní však CNIL odvolání zamítl s tím, že pokud by Google nemazal data ze všech svých domén, mělo by jejich mazání pouze malý účinek. Google nemá podle francouzského práva možnost se proti zamítavému verdiktu CNIL již nijak odvolat.

Pokud tak americký gigant odmítne desítky tisíc žádostí o smazání dat promítnout i do svých dalších světových domén, vystaví se riziku udělení sankcí. Ty mohou dosáhnout až 5 % světových příjmů Googlu. Je tak otázkou, zda americká korporace bude chtít toto riziko podstupovat.

Doživotí pro patnáctiletého teroristu

V Londýně byl na doživotí odsouzen patnáctiletý Brit, který společně s osmnáctiletým islamistou připravoval brutální vraždu několika lidí ve jménu islámského státu v Austrálii. Odsouzený chlapec je nejmladším britským občanem, který byl uznán vinným z terorismu. Mládenec z anglického města Blackburn stráví nejméně pět let ve vězení pro mladé zločince. Poté by měl být přemístěn do žaláře pro dospělé s možností budoucího propuštění, pokud již nebude považován za nebezpečného. Vězení ale nejspíš nikdy neopustí. „Představuje významné riziko,“ řekl soudce. Hoch se ve svých 14 letech vydával za staršího a po internetu připravoval jednoho 18letého džihádistu v Austrálii k útoku ve jménu Islámského státu.

Poslal mu tisíce zpráv. Dohromady je dal jeden policii známý verbíř IS. Útok se chystal na 25. dubna v místě obřadu na památku válečných veteránů z první světové války v Austrálii.

Útok by se pravděpodobně zdařil, kdyby britská policie nezachytila jeden z hovorů mladého Brita a nevarovala australské úřady. „Byl by to masakr,“ řekl po zatčení mladý Angličan psychiatrovi.

Amnestie pro Vadima

Jediný obžalovaný v případu letecké nehody, při níž zahynuli hokejisté klubu Lokomotiv Jaroslavl včetně tří Čechů, byl osvobozen. Vadim Timofejev sice v říjnu 2011 dostal trest pět let, soud ale rozhodl, že se na jeho případ vztahuje amnestie. „Trest se promíjí v souvislosti s amnestií, vyhlášenou k 70. výročí vítězství (ve druhé světové válce), záznam o trestu se vymaže,“ uvedl soudce, který nejprve ohlásil nepodmíněný trest.

Timofejev prý povolil létat nepřeškoleným posádkám

Timofejev, který byl v letecké firmě zodpovědný za přípravu pilotů, podle vyšetřovatelů v rozporu se zákonem dovolil létat posádce, která nebyla dostatečně přeškolena na daný typ letounu, a kapitánovo oprávnění bylo vystaveno na základně neplatných dokumentů.

Ani nevyhodnotil kapitánovy chyby během předchozích letů. Pro obžalovaného, který vinu popíral, žádala prokuratura šest let vězení, pozůstalí podmíněný trest.

Timofejev před soudem prohlásil, že by raději zahynul spolu s posádkou, než aby byl odsouzen.

Ondřej Fér, Ekonomický deník