Nepřiznání nebo odnětí postavení uprchlíka nemá za následek, že by daný jedinec přestal být uprchlíkem

ČAK už registruje na 20 advokátů, kteří chtějí zdrama pomoci uprchlíkům

Česká advokátní komora (ČAK) registruje prvních dvacet advokátů, kteří se nabídli v rámci aktivit PRO BONO pomáhat zdarma uprchlíkům v České republice. České justici to potvrdil koordinátor ČAK Štěpán Holub.

ČAK výzvu advokátům publikovala minulý týden. „V praxi pro tyto lidi nefunguje dostupná právní pomoc. Nyní se začali advokáti na komoru ozývat, takže jsem byl pověřen, abych učinil další kroky a koordinoval ty naše snahy,“ komentoval úspěšnost výzvy zástupce ČAK Štěpán Holub. Podle něj ČAK spíše plní informační funkci a advokátům radí, jak mohou konkrétně v terénu imigrantům pomoci. V této souvislosti ČAK na svých stránkách již publikovala výzvu a instrukce.

Přímo v uprchlických zařízeních pomáhá například advokát Jan Procházka. Ten se zadržováním uprchlíků v detenčních budovách nesouhlasí. Pokud v České republice nechtějí žádat o azyl, je podle něj zadržení protizákonné. „U těchto lidí se domníváme, že nemají být zajištěni,“ řekl Procházka v ČT. S jeho pomocí již někteří uprchlíci podali žaloby. „Soudy ve velké většině rozhodují v tom směru, že uprchlík neměl být vůbec zadržen,“ dodal Procházka.

ČAK zdůrazňuje, že každá osoba, která se nachází na našem území, má ústavní právo na právní pomoc. „Za této situace je potřeba poskytovat těmto osobám zejména právní informace, které pomáhají pochopit postup státu, ale i možnost obrany proti opatřením, která by neodpovídala zákonu a mezinárodním normám a smlouvám,“ uvádí zástupci komory.

(epa)