Kandidát na prezidenta Donald Trump Foto: Facebook

Hackeři napadli impérium Donalda Trumpa

Trump versus hackeři – 0:1. Hackeři vůbec řádí. 28 let za salmonelu. Tresty za rasistické komentáře.

Donald Trump si na hackery zatím moc neposvítil

Hackeři pronikli do počítačových systémů sedmi mezinárodních hotelů amerického realitního magnáta a prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Zkopírovali si v nich čísla platebních karet hotelových zákazníků.

Podle CNBC měli útočníci přístup k důvěrným datům více než rok od loňského května do letošního června. Data ale údajně zneužita nebyla.

Terčem útoku se staly hotely v New Yorku, Miami, Chicagu a Las Vegas, rovněž na Havajských ostrovech a v kanadském Torontu. Ukradeny byly nejen údaje o platebních kartách hotelových hostů, ale také zákazníků hotelových restaurací a obchodů se suvenýry.

Realitní magnát Trump je předsedou správní rady a prezidentem společnosti Trump Hotel Collection. Sám Donald Trump se uchází o post amerického prezidenta a je v čele uchazečů o republikánskou nominaci.

Hackeři kontroverzního miliardáře ostatně v lásce nemají dlouhodobě. Není to tak dlouho, co se vlámali do Trumpova twitterového účtu. Trump tehdy vyhlásil, že si na útočníky posvítí – jak vidno, zatím tím prosti sobě spíš poštval celou hackerskou komunitu.

Když už jsme u hackerů, americká on-line makléřská společnost Scottrade přiznala, že se na přelomu let 2013 a 2014 stala obětí útoku hackerů zaměřeného na osobní informace o přibližně 4,6 milionu klientů.

Firma se o útoku dozvěděla od bezpečnostních složek, které vyšetřují krádeže informací u firem poskytujících finanční služby. Případné oběti útoku firma blíže nespecifikovala a podle agentury Reuters se nevyjádřila ani k tomu, zda vyšetřovatelé vědí, kdo za útoky stojí. Hackeři se prý zaměřili pouze na osobní údaje klientů, obchodní systém ani peníze klientů ohroženy nebyly.

Společnost Experian zase přiznala, že se hackerům podařilo proniknout do její databáze a získat osobní údaje o asi 15 milionech klientů telekomunikační společnosti T-Mobile USA.

Koho nenapadli hackeři, jako by nebyl, zdá se.

Za salmonelózu osmadvacet let

Bývalý majitel továrny na zpracování burských oříšků byl v americkém státě Georgia odsouzen na 28 let za podíl na epidemii salmonely, která si vyžádala devět lidských životů. Jednašedesátiletý Stewart Parnell byl podle rozsudku usvědčen, že nechal rozesílat z podniku Peanut Corporation of America závadné výrobky, píší Washington Times.

Jeho bratr a spolupracovník Michael dostal od soudu 20 let za mřížemi a manažerka Mary Wilkersonová, která v podniku měla na starosti kontrolu kvality, pět let.

Parnellův obhájce dal najevo, že se odvolá. Fakticky prý jde o doživotí, které žádala obžaloba.

Baktériemi salmonely se nakazilo v roce 2009 více než sedm stovek lidí. Stopa dovedla vyšetřovatele do továrny v Blakely, kde objevili děravou střechu, šváby a stopy svědčící o výskytu krys v podniku. Podle obžaloby vedení firmy padělávalo osvědčení o nezávadnosti potravin, ačkoliv si bylo vědomo, že podle testů byly znečištěné. Skutečný stav věcí tajilo.

„Toto počínání bylo vedenou touhou po zisku, označovanou běžně a přesně za chamtivost,“ prohlásil soudce Louis Sands.

Stewart Parnell se během procesu omluvil a požádal o shovívavost. „Osobně jsem zarmoucen, zahanben a zneuctěn tím, co se stalo,“ řekl. „Vzal jsi mi matku!“ uslyšel během procesu od Jeffa Almera, jehož dvaasedmdesátiletá matka „zemřela bolestnou smrtí, s hrůzou ve tváři, což mě dodnes děsí“. „Doufám, že vás všechny strčí do basy,“ vzkázal na lavici obžalovaných. Tak uvidíme.

Polsko bude trestat za rasistické komentáře na webu

Polská prokuratura bude vyšetřovat nenávistné komentáře na internetu, zaměřené proti uprchlíkům. Autorům rasistických a nenávistných komentářů hrozí i dva až tři roky vězení, píší Equal Times.

„Třeba by šlo znovu otevřít Osvětim pro migranty a zavést tam plyn,“ napsal jeden z diskutujících na polském diskusním fóru.

„Odrestaurovat a uvést do provozu, ideální pro migranty ze Sýrie a okolí,“ navrhl jiný pod fotografiemi budov z někdejší nacistické továrny na smrt, které jsou poprvé v historii muzea vzniklého v jejích prostorách opravovány.

„Takové reakce mě pobuřují, i jako občana,“ řekl polský generální prokurátor Andrzej Seremet, který sám v 80. letech emigroval do Spojených států.

Nenávistné diskuzní příspěvky začne vyšetřovat prokuratura ve Varšavě. Bude zjišťovat, zda se jejich autoři nedopustili trestného činu vyzývání k rasisticky či nábožensky motivované nenávisti, nebo zda veřejně neponižují lidi jiných národností. Za to hrozí až dva, respektive tři roky vězení. Boj s autory nenávistných komentářů na internetu je jednou z priorit Andrzeje Seremeta ve funkci generálního prokurátora. Zaměřil se už na rasisty z kruhů fotbalových hooligans či na lidi, kteří psali na internetových fórech antisemitské komentáře.

Ondřej Fér, Ekonomický deník