Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: archiv

Pelikán: Justice je uzavřená do sebe, samospráva není řešení

S vytvořením soudcovské samosprávy Robert Pelikán (ANO) do konce svého mandátu již podle svých vyjádření nepočítá. „Justice je uzavřená do sebe, má pocit, že lidé jsou tu pro justici, ale ta justice tu musí být pro lidi,“ řekl dnes ministr spravedlnosti v České televizi.

Dokud podle Pelikána justice nepochopí, že má sloužit lidem, není soudcovská samospráva řešení, které by uvnitř soustavy věci pozitivně změnilo. „Já neříkám, že nemá vzniknout nějaký orgán, který bude reprezentovat justici a pomáhat nám v tomto směru, ale ono mnoho samosprávných prvků v té justici máme. Když se podíváme, jak se využívají, tak skutečně nevím, zda je to něco, co by nás nabádalo tam něco přidávat,“ vysvětlil ministr.

Pelikán se také vyjádřil k dodržování vyhlášky Ministerstva spravedlnosti o provozovnách insolvenčních správců. Podle šéfa resortu je stav, kdy insolvenční správci vyhlášku obcházeli, již vyřešen a zbývají „tři zlobidla, která ji nedodržují“. Pelikán v prosazování vyhlášky uspěl i díky spolupráci s předsedy krajských soudů. Ústavní stížnosti, kterou proti vyhlášce podala skupina senátorů, se neobává. Podle něj je vyhláška „na hranici ústavnosti“, nikoliv za hranou.

V televizní debatě také Pelikán odpovídal na dotazy související s přesunem části agendy Českého telekomunikačního úřadu na soudy. Většina soudců se proti převedení agendy staví dlouhodobě kvůli tomu, že se obávají zahlcení správních úseků bagatelními spory. „Typově se ty věci nijak neodlišují od věcí, které řeší naše soudy,“ odmítá to Pelikán s tím, že podmínkou pro přijetí novely zákona je prosazení úpravy procesních norem a posílení personálu na soudech. „Jsem přesvědčen, že pokud se splní tyto podmínky, tak to soudy nezatíží,“ dodal ministr. Podle něj soudům uleví i prosazení tzv. dynamického modelu doplňování soudců na krajské soudy.

(epa)