Pelikán neuspěl s návrhem, aby část peněz byla použita na vybavenost policistů a státních zástupců Foto: MSp

Pelikán: Poškození by měli jednodušeji dosáhnout na zabavené peníze

Lidé, kteří přišli k majetkové újmě trestnou činností, by měli mít jednodušší přístup k penězům, které prostřednictvím peněžitých trestů či trestu propadnutí majetku doposud od pachatelů získával stát.

Vláda dnes schválila novelu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO), která má zlepšit postavení poškozených. „Dosud musejí žádat o peníze formou exekuce, nově by je měli získat na základě rozhodnutí soudu,“ řekl Pelikán novinářům. Neuspěl naopak s návrhem, aby část peněz byla použita na vybavenost policistů a státních zástupců.

Nyní platí, že poškozený, kterému soud přizná majetkový nárok vůči pachateli trestného činu, musí tyto peníze vymáhat exekučně v civilním řízení. „Vymahatelnost těchto nároků je poměrně nízká, neboť pachatel má málokdy majetek, ze kterého by se poškození mohli hojit,“ konstatovalo ministerstvo. Škoda způsobená pachatelem navíc zajištěný majetek často výrazně převyšuje.

Majetek odvedený na základě soudně uložených trestů by nově nebyl příjmem státního rozpočtu, ale putoval by na zvláštní účet zřízený na ministerstvu spravedlnosti. Poškozený, který by vznesl svůj nárok vůči pachateli v rámci trestního řízení a soudy by mu jej uznaly, by se pak s žádostí obracel přímo na ministerstvo. Podmínkou by bylo to, že soud v daném trestním řízení skutečně uložil některý z majetkových trestů. Právě z těchto konkrétních peněz by pak mohl konkrétní poškozený či poškození čerpat.

Vláda naopak neschválila část Pelikánova návrhu, podle které měli být z peněz z ministerského účtu odměňováni policisté a státní zástupci, kteří se o vyhledání a zajištění majetku zasloužili. Pelikán navrhoval, aby z peněz mohli uhradit školení či specializované zařízení. „Tato motivační část odpadla,“ uvedl Pelikán.

Novelu o využití peněžních prostředků pocházejících z majetkových trestních sankcí nyní posoudí Sněmovna.

(čtk)