Předsedkyně podvýboru pro justici a soudcovskou samosprávu Helena Válková a předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc Foto: archiv

Poslanci mají zlost na Pelikána: Vyhýbá se nám, svoláme mimořádnou schůzi výboru

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán včera opět nedorazil na schůzi Podvýboru pro justici a soudní samosprávu. Ten tak nemohl projednat celou řadu důležitých bodů. „Podvýbor přijal usnesení, aby předseda Ústavně právního výboru požádal ministra o účast k bodům, které se s ohledem na jeho nepřítomnost nemohly projednat,“ řekla České justici předsedkyně Helena Válková (ANO).

Scénář je stále stejný. V Poslanecké sněmovně se koná schůze výboru či podvýboru, na kterém je klíčová účast ministra spravedlnosti. Robert Pelikán (ANO) ale na výbory zásadně nechodí. Česká justice si od předsedy Ústavně právního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) vyžádala podklady k účasti Pelikána na jednotlivých schůzích . Výsledek je tristní, od svého jmenování nenavštívil ani jednu. Vždy za sebe pouze pošle své náměstky či jiné úředníky.

VÝBOR DATUM ÚČAST
28. schůze 18. března 2015 Franěk, Forejt, Červená, Stanislav
32. schůze 6. května 2015 Zábranský, Forejt, Bláhová
37. schůze 3. září 2015 Franěk, Forejt
39. schůze 23. září 2015 Franěk, Forejt
PODVÝBOR DATUM ÚČAST
5. schůze 18. března 2015 Blažková
6. schůze 15. dubna 2015 Forejt
7. schůze 23. června 2015 Franěk, Forejt, Kocourek

Na včerejším Podvýboru pro justici a soudní samosprávu v Poslanecké sněmovně to byl podle většiny účastníků zásadní problém. Pelikán za sebe totiž tentokrát poslal náměstka pro vězeňství Vladimíra Zimmela, který nebyl schopen odpovědět na dotazy ohledně soudcovské samosprávy, zákona o státním zastupitelství nebo rekodifikace trestního řádu. Doplnil ho pouze Petr Forejt z Legislativního odboru MSp. „V podstatě se nic neprojednalo. Zástupci ministerstva ve své složité pozici ne na vše znali odpověď. Posun nulový,“ sdělil České justici člen podvýboru Jan Farský (TOP 09) s tím, že nazlobení na šéfa resortu sdílí všichni poslanci bez ohledu na stranickou příslušnost.
Farského i ostatní členy ÚPV pobouřilo i to, že ministr uspořádal tiskovou konferenci k zákonu o státním zastupitelství, aniž by opřipomínkovaný materiál zkonzultoval s poslanci Ústavně právního výboru. Ti ho podle informací České justice oficiálně obrbdrželi teprve v pondělí a mezitím si ho museli shánět pokoutně. Jejich připomínky k novele navíc resort vůbec nezohlednil. „Na připomínkách setrváváme,“ dodal poslanec Jan Chvojka (ČSSD).

Pohrdání nebo vyhýbání?

„Vnímám od některých kolegů, ať už z opozice nebo koalice, nespokojenost s tím, že pan ministr se nezúčastňuje některých jednání. To, že se ministři schůzí výborů účastní, je spíše pravidlem než naopak. Na druhou stranu byl ministr vždy řádně zastoupen. Já sám iniciovat žádné jednání nebudu, ale pokud ten návrh bude, tak předpokládám, že se s ministrem dohodneme na mimořádném jednání výboru, kde probereme věci, které bez jeho účasti projednat nejdou,“ komentoval situaci předseda Ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) s tím, že návrh svých kolegů podpoří. Podle informací České justice od poslanců na včerejším podvýboru zaznělo i to, že jimi Pelikán pohrdá a vyhýbá se jim. „Podvýbor obecně vyjádřil nevoli k tomu, jak pan ministr přistupuje (tedy spíše nepřistupuje) k jednáním Ústavně právního výboru a jeho podvýborů,“ zhodnotil jednání Jan Chvojka.

Pelikán se svým náměstkem pro vězeňství Zimmelem Foto: MSp Foto: MSp
Pelikán se svým náměstkem pro vězeňství Zimmelem Foto: MSp

Podobnou iniciativu jako Ústavně právní výbor chystá i předseda Bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD). Pelikán totiž před týdnem nedorazil na Podvýbor pro vězeňství, kde se měla projednávat situace kolem Elektronického monitorovacího systému, tzv. náramků.

Příprava trestního řádu není transparentní

Zarážející je, že Pelikán na včerejší výbor nedorazil, přestože se ho zúčastnili – podobně jako v minulosti – špičky justice. Podle informací České justice vyjadřoval nelibost nad ministrovou nepřítomností například šéf Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Schůze se zúčastnil i předseda České advokátní komory Martin Vychopeň a někteří předsedové krajských soudů.
Ty zajímalo mimo jiné to, kam půjdou dvě miliardy korun, které Pelikán do justičního rozpočtu na příští rok vyjednal. Krajští soudci si stěžují například na nedostatek soudních znalců, chybí i peníze pro asistenty a pomocný personál. Odpověď od Zimmela nedostali.

Podvýbor kromě bodů, které musel kvůli nepřítomnosti Pelikána přerušit, přijal několik dalších usnesení. Poslanci se například shodli, že berou na vědomí informace o přípravě rekodifikace trestního řádu s tím, že vyjadřují znepokojení nad nedostatečně transparentním průběhem prací. Podle poslanců není jasné, zda co do obsahu tak do časového harmonogramu bude možné přijetí normy v tomto volebním období. Jak již Česká justice opakovaně informovala, práce na trestním řádu jsou u ledu a Pelikán otevřeně dává najevo, že rekodifikace pro něj rozhodně není prioritou.

Vzhledem k tomu, že ministr Pelikán již veřejně prohlásil, že vytvoření soudcovské samosprávy je pro něj pasé, opoziční poslanci Marek Benda (ODS) a Pavel Blažek (ODS) podle zdrojů z jednání na včerejší schůzi podvýboru namítali, že koaliční smlouva je jen „cár papíru“. Soudcovská samospráva totiž byla zakotvena v koaliční dohodě, programovém prohlášení vlády i volebním programu ANO. I tento bod jednání musel být z důvodu neúčasti Pelikána přerušen.

Eva Paseková