Týden v české justici: Kritika změn v novém občanském zákoníku

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Doslova událostmi nabitý byl uplynulý týden na poli české justice. Z různých úhlů pohledu se média vracela k návrhu zákona o státním zastupitelství, přičemž lze očekávat, že debata kolem něj jen tak neutichne. Dále zaujalo jmenování Jaromíra Jirsy ústavním soudcem, nově vypsaný tendr na náramky pro vězně či očista Krajského soudu v Brně.

Petr Dimun okomentoval pro magazín Týden návrh zákona o státním zastupitelství. Mj. uvedl, že jednou z jeho mnoha zvláštností je pouze částečná podpora osobně zainteresovaných státních zástupců v čele s Lenkou Bradáčovou a Pavlem Zemanem. Zatímco Bradáčová by měla vést protikorupční speciál, Zemanovi se kromě posílení kompetencí automaticky prodlouží mandát. Návrh zákona taktéž krátce glosoval Jaroslav Spurný v týdeníku Respekt. „Pět let se na stolech ministrů pohybuje v podstatě jediná verze zákona, liší se v detailech odrážejících myšlení ministrů“, popsal letitý souboj o pravomoc mezi politiky a žalobci a podotkl, že na rozdíl od nás na západě žádný speciální zákon nepotřebují.

K návrhu se vyjádřila i sama vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. V rozhovoru pro čtvrteční MF DNES se kromě jiného snažila obhájit vznik elitního týmu státních zástupců a nutnosti takový tým adekvátně zaplatit. „Představa, že odborníci budou pracovat za tarifní platy v justici, jak připomínkovalo ministerstvo financí, je naprosto mimo realitu,“ uvedla Bradáčová.

Opačný postoj ohledně protikorupčního speciálu však panuje v politických kruzích. Kritika z řad opozice i koalice míří především na neexistenci standardní kontroly v rámci hierarchie. Nadto by šéf tohoto útvaru mohl zastávat funkci až na 14 let. „Verzi bez nějaké formy dohledu zkrátka není možné schválit,“ citoval v pátek deník Právo předsedu Ústavně právního výboru PSP ČR Jeronýma Tejce.

Redaktor Lidových novin Martin Shabu se pozastavil nad průběhem tendru na náramky pro vězně. V pondělním vydání listu popsal trápení, které zavedení jednoho z druhů alternativních trestů pro odsouzené dlouhodobě provází. O soutěži na „náramkový“ servis se jednalo už za ministrů Pospíšila a Blažka, nyní – po pěti letech – je k vypsání zakázky blízko i současný šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán. Za pravdu jeho slovům dalo páteční oznámení o vypsání veřejné zakázky Probační a mediační službou.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán byl v neděli hostem Otázek Václava Moravce. Kromě problému dlouhotrvajících soudních procesů v ČR se diskuze stočila i na hrozbu hromadného podávání žalob uprchlíky na Českou republiku. Ti se bouří kvůli neúměrně dlouhému zadržování v detenčních zařízeních. Vyjádření ministra spravedlnosti citovala zkraje týdne řada médií včetně MF DNES, Hospodářských novin a Lidových novin. Předpokládám, že soudní spory z toho budou,“ mínil Pelikán, který ovšem podotkl, že nápor česká justice určitě zvládne.

Pozornosti České televize neušel ani záměr ministerstva spravedlnosti zjednodušit vymáhání drobných pohledávek. Platební rozkaz na částku nepřevyšující deset tisíc by se v případě, že si ho adresát nepřevezme, považoval za doručený po deseti dnech. Kritici návrhu, jenž by mohl fungovat od roku 2018, se však bojí, že institut bude zneužíván fiktivními pohledávkami.

Novým ústavním soudcem se stal Jaromír Jirsa. O jeho jmenování prezidentem Milošem Zemanem informovala všechna významná tuzemská média včetně serveru Česká justice. Jirsa, který dosud působil u Městského soudu v Praze, ve funkci nahradí Vlastu Formánkovou, jejíž mandát skončil v srpnu.

Nebude to však trvat dlouho a Ústavní soud znovu personálně oslabí. Poslední z ústavních soudců jmenovaných Václavem Klausem Vladimír Kůrka totiž opustí v prosinci Joštovu ulici a zamíří k Nejvyššímu soudu, kde se stane předsedou Občanskoprávního a obchodního kolegia. Jan Januš nabídl v pondělním vydání Lidových novin hned několik jmen, která by mohla Kůrku u Ústavního soudu nahradit. Opakovaně se spekuluje o profesoru Josefu Fialovi z brněnské právnické fakulty, soudci Nejvyššího správního soudu Zdeňku Kühnovi, ústavní expertce Janě Reschové a emeritní soudkyni Nejvyššího soudu Ivaně Štenglové.

Dále se pondělní Lidové noviny zabývaly odmítnutím povýšení soudkyně Zdeňky Němcové do pozice předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 4. Ministr spravedlnosti Pelikán to zdůvodnil nedostatečnými morálními kvalitami soudkyně, které projevila ve chvíli, kdy se v minulosti sama stala účastnicí soudního řízení. Miroslav Korecký v úterní MF DNES pak připomněl, že nikoliv pokaždé byli vysocí státní představitelé posuzováni podle toho, jak se zachovali ve svém osobním životě.

Autor nového občanského zákoníku Karel Eliáš kritizoval jednu ze změn, kterou by měla přinést nejbližší novela občanského zákoníku. Konkrétně se v pondělních Lidových novinách pozastavil nad skutečností, že rodičům patnáctiletých dětí zákoník sebere možnost rozvázat pracovní poměr jejich potomků v případě, že by to ohrožovalo vzdělávání, vývoj nebo zdraví. Úterní Hospodářské noviny naopak rozebraly důvody, které autory novely vedou k omezení tohoto, podle nich nadbytečného, rodičovského práva.

K hodnocení novely občanského zákoníku se dostal v úterním Právu i Josef Koukal. Změny, které již prošly vládou a nyní míří do Poslanecké sněmovny, ovšem nepovažuje ani za urgentní, ani za technické. Robertu Pelikánovi a jeho „young guns“ (jak si mladí právníci z legislativního odboru ministerstva přezdívají) jde totiž podle něj především o prestiž a snahu ukázat se za každou cenu.

Exekutorská komora požaduje zřídit tzv. „manipulační poplatek“, který by musel navrhovatel exekuce exekutorovi zaplatit předem. „Věřitelé dávají k exekuci i pohledávky, o nichž sami vědí, že jejich vymožení je prostě nereálné. Když exekutor nic nevymůže, nic nedostane. Na druhou stranu, náklady s lustrováním majetku dlužníka má vždycky,“ obhajovala návrh v úterní MF DNES prezidentka exekutorské komory Pavla Fučíková.

Krajský soud v Brně, jenž dlouhodobě čelil kritice ohledně klientelistických vazeb soudců nebo existence insolvenční mafie, by se mohl částečně očistit. Ve své funkcijak informovala Česká justice totiž na sklonku září skončil místopředseda soudu Jan Kozák, který vedl kontroverzní insolvenci OP Prostějov, a taktéž insolvenční soudkyně Eva Krčmářová, která je pro změnu spojovaná s podezřelými kauzami kolem podnikatele Pavla Juříčka. „Zda je to první známka tolik potřebných změn, se teprve ukáže,“ napsala ve čtvrtečních Lidových novinách advokátka Hana Marvanová.

Týdeník Euro krátce informoval o změně v advokátní kanceláři PwC Legal, jejíž tým posílil jako seniorní koncipient Miroslav Palach (obchodní právo, civilní a daňové litigace a právní případy s ruským prvkem). Magazín Právní rádce pak vzpomněl Jana Šťovíčka, který jako jeden ze zakladatelů opouští vedení KŠD LEGAL. Jeho nová působnost bude na pozici Of counsel v oblasti sportovního práva. Ve vedení kanceláře ho nahradí stávající partner kanceláře Martin Doleček.

OČEKÁVANÁ AGENDAhi-banner

12. 10. 2015 10:00


Ministr spravedlnosti Robert Pelikán přinese na schůzi vlády mj. změny v občanském zákoníku, na které se nedostalo při předchozím zasedání kabinetu.


13. 10. 2015 10:00


Podvýbor pro justici a soudní samosprávu na své schůzi probere informace o plnění některých klíčových legislativních úkolů Ministerstva spravedlnosti v roce 2015. Diskutovat se bude mj. o zákonu o státním zastupitelství či o chystané reformě justice.


13. 10. 2015 13:00


Ústavně právní výbor pořádá seminář na téma „Registr smluv a otevřená data v praxi. Zkušenosti a očekávání uživatelů registru smluv v ČR a na Slovensku.“


13. 10. 2015 14:00-16:00


Platforma evropské paměti a svědomí spolu se spolkem VŠEHRD pořádá diskusní seminář s názvem „JUSTICE 2.0“. Po semináři bude následovat i projekce stejnojmenného filmu.


14. 10. 2015 10:00


Mj. návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti bude na programu schůze podvýboru pro Ústavu ČR a parlamentní procedury.


14. 10. 2015 9:00 – 11:30


Senátní ústavně právní výbor se bude zabývat mj. zákonem o registru smluv.


14. 10. 2015 13:00


Na programu řádné schůze ústavně právního výboru bude probíhat diskuze nad novým energetickým zákonem.


15. 10. 2015 10:00


Zasedat bude také podvýbor pro legislativní podněty veřejného ochránce práv a Evropský soud pro lidská práva. Probírat se budou informace o činnosti VOP.