Prezident Unie státní zástupců Jan Lata. Reprofoto: ČT

Unie státních zástupců se ohrazuje: Jan Lata zastupoval na konferenci NSZ

Proti informaci, že státní zástupce a člen Mediální komise Unie státních zástupců Jan Lata hovořil na konferenci Právo na obhajobu za Unii státních zástupců nebo její Mediální komisi, se ohradil prezident Unie státních zástupců ČR Zdeněk Matula. Tato informace je nepravdivá, neboť Jan Lata zastupoval Nejvyšší státní zastupitelství, uvádí prezident Unie Zdeněk Matula v ohrazujícím dopisu.

Prezident Unie státních zástupců se dopisem ohradil proti formulaci v článku, že příspěvek na konferenci Právo na obhajobu, která se konala dne 1. října 2015 v prostorách Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, přednesl státní zástupce Jan Lata z Unie státních zástupců a člen Mediální komise Unie. „V tomto článku rozebíráte příspěvek JUDr. Jana Laty, Ph.D. přednesený dne 1. 10. 2015 na konferenci Právo na obhajobu a uvádíte, že dr. Lata na uvedené konferenci zastupoval Unii státních zástupců ČR, resp. její Mediální komisi. Proti této nepravdivé informaci se musím ohradit, neboť za Unii státních zástupců ČR se konference neúčastnil žádný zástupce, přestože jsme pozvání obdrželi. Dr. Lata zastupoval Nejvyšší státní zastupitelství v Brně,“ uvedl v dopisu prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula doslova.

Jde o reakci na článek ze dne 4. října 2015 s názvem Jan Lata z Unie státních zástupců: Jsem pro omezení obhajoby. Prezident Unie Zdeněk Matula v této souvislosti žádá, aby jméno stavovské organizace státních zástupců nebylo v souvislosti s konferencí Právo na obhajobu používáno. „Rozumím Vaší snaze zaujmout čtenáře za každou cenu, ale žádám, aby k tomu nebylo používáno jméno naší stavovské organizace. Věřím, že si napříště své informace lépe ověříte,“ vzkázal autorce výroku, že Jan Lata jako člen Mediální komise Unie státních zástupců odvedl svým příspěvkem na konferenci pro státní zastupitelství slušnou práci.

Tuto práci, jak vyplývá z ohrazujícího dopisu prezidenta stavovské organizace státních zástupců Zdeňka Matuly neodvedl Jan Lata pro Unii státních zástupců, nýbrž pro Nejvyšší státní zastupitelství.

-ire-