Foto: archiv ÚOOZ

ÚOOZ pokračuje v zásahu. Obvinění zatím nepadla, Langer propuštěn

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) dnes v Praze a Olomouci pokračují v zásahu, který kvůli údajné korupční kauze odstartovali v úterý ráno. Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivana Ištvana dosud nebyl nikdo obviněn. Vyslýchána je řada osob.

Část zadržených byla po podání vysvětlení propuštěna, mezi nimi i bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), v jehož pracovně policisté v úterý zasahovali, dnes nepřišel do práce a zrušil program. Domovní prohlídky budou v Praze a Olomouci pokračovat i dnes. „V tuto chvíli probíhají stále úkony trestního řízení. Dosud nebyl nikdo obviněn, pořád jsme v polovině lhůty, kterou policejní orgán má na to, aby zpracoval zajištěný materiál a vyhodnotil jej. Na případu pracovali policisté z ÚOOZ a státní zástupci celou noc a budou pokračovat dnes celý den a celou noc,“ řekl Ištvan. „Ještě v tuto chvíli podávají vysvětlení další svědci a podezřelí. Po vyhodnocení policejní orgán rozhodne, u kterých osob je na místě zahájit trestní stíhání,“ doplnil.

V úterý policie zadržela mimo jiných někdejšího místopředsedu ODS Langra, v jeho domě v centru Olomouce pobývali detektivové přes 13 hodin a odvezli si řadu dokumentů. Po mnohahodinovém výslechu kriminalisté Langra propustili. Po propuštění Radiožurnálu řekl, že žádné obvinění nepadlo a sám netuší, jakou roli v případu hraje. Podle internetového deníku Neovlivni.cz kriminalisté Langra zadrželi na základě odposlechů, v nichž o něm hovoří někteří olomoučtí policisté. Odposlechy podle webu naznačují, že se Langer angažoval například ve výběru nového šéfa městské policie nebo předával policejní informace Rozbořilovi.

Sociálnědemokratického hejtmana policisté také vyslýchali. Dnes nenastoupil do práce a mluvčí kraje Kamila Navrátilová nemá informace o tom, kde hejtman je. Podle ní policisté v úterý zasahovali na hejtmanství dlouho do večera, dnes tam už nejsou. „Nevím o tom, že by něco (z kanceláře hejtmana) vynášeli,“ řekla.

V případu se policie zaměřila i na Langrova známého, olomouckého podnikatele Ivana Kyselého. Nedaleko domu v Olomouci, kde je Kyselý trvale hlášený, stojí i dnes policejní auto. Zadržen prý byl rovněž náměstek z olomouckého krajského ředitelství policie Karel Kadlec. Policie se podle neoficiálních informací zajímala i o Radka Petrůje z krajského ředitelství policie v Olomouci a Tomáše Uličného z olomouckého oddělení GIBS, detektivové prověřují i ředitele úřadu kriminální policie Milana Pospíška a náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha. Policejní prezident Tomáš Tuhý novinářům v úterý řekl, že se zásah týká i jednoho z krajských policejních ředitelství a celostátního útvaru spadajícího pod policejní prezidium.

Kauzu žalobci otevřeli kvůli podezření z trestného činu podplácení, zneužití pravomocí a z přijímání úplatku. Čeho se konkrétně týká, nechtěl Ištvan zatím komentovat. Podle médií policie rozkryla rozsáhlou klientelistickou síť, která propojovala několik institucí státní a veřejné správy, policii i podnikatele. Podezřívá prý několik vlivných policejních funkcionářů, že za peníze ovlivňovali vyšetřování některých kauz a vynášeli informace směrem k podezřelým. Případ může údajně souviset s realitními obchody či dotačními programy.

(čtk)