Francie požádala o záznam uprchlíka z Řecka, jehož pas se našel u mrtvého teroristy

Francouzská policie požádala kvůli ztotožnění o záznam uprchlíka v Řecku a do Řecka zaslala otisky prstů jednoho z mrtvých teroristů z pátku 13. listopadu. Držitelem syrského pasu nalezeného u jeho mrtvoly byl totiž muž, který prošel v říjnu Řeckem. Na ostrově Leros byl registrován jako uprchlík podle pravidel EU.

V souvislosti s pátečními atentáty v Paříži, kde byl u těla mrtvého teroristy nalezen syrský pas, vydal v sobotu 14. listopadu 2015 náměstek řeckého ministra vnitra Nikos Toskas, který zodpovídá za policejní síly, toto prohlášení:

„K případu syrského pasu nalezeného na scéně teroristického útoku: Prohlašujeme, že nositel tohoto pasu dne 3. října prošel Lerosem, kde byl identifikován v souladu s pravidly EU. Nevíme, zda pas byl kontrolován dalšími zeměmi, kterými nositel pravděpodobně prošel. Budeme pokračovat v usilovné a neustálé práci, abychom zajistili bezpečnost naší země a Evropy za obtížných okolností a budeme trvat na kompletní identifikaci těch, kteří přijíždějí.“

Podle dalších informací byl nositel pasu mladý muž, který na ostrov přicestoval ve skupině 69 dalších uprchlíků. Francouzská policie odeslala otisky teroristy z Paříže policii do Řecka za účelem okamžité identifikace prostřednictvím registru záznamů. Tyto informace potvrdila i agentura Reuters. Podle poslední informace řecká policie už odeslala záznam o registraci syrského válečného uprchlíka do Francie včetně sejmutých otisků prstů.

Rovněž další dva muži, po kterých pátrá francouzská policie v souvislosti s útoky v Paříži, byli letos v Řecku zaregistrováni jako žadatelé o azyl. Uvedla to dnes podle agentury AFP řecká policie.

Francouzské úřady požádaly své řecké kolegy o ověření cestovního pasu a digitálních otisků prstů jednoho z těchto mužů a o otisky prstů druhého muže.

Irena Válová, čtk