Polský prezident Duda Foto: Facebook

Prezident Duda omilostnil člena nové polské vlády

Kontroverze vyvolalo v Polsku rozhodnutí prezidenta Andrzeje Dudy omilostnil člena nové konzervativní vlády Mariusze Kamińského, který byl nedávno nepravomocně odsouzen za zneužívání pravomocí.

Duda a Kamiński pocházejí ze stejného politického tábora, euroskeptické konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Kamiński je vnímán značně kontroverzně, v očích liberální opozice ztělesňuje autoritářské tendence v PiS, ovládající nový parlament.

„Prezident Duda se vědomě zříká role arbitra a strážce ústavy kvůli vyřizování čistě stranických zájmů. Jestli jsi prezidentův stranický kolega, smíš porušovat zákon beztrestně,“ napsal liberální list Gazeta Wyborcza a dodal, že šéf státu se cítí natolik všemocný, že si ani nepočkal na verdikt odvolacího soudu.

Bývalý šéf protikorupčního úřadu Mariusz Kamiński byl letos v březnu uznán vinným ze zneužití pravomocí veřejného činitele, avšak odvolal se proti rozsudku s podmíněným trestem vězení na tři roky a desetiletým zákazem činnosti. V kabinetu premiérky Beaty Szydlové se má stát koordinátorem tajných služeb a zvláštních jednotek policie. Hlasování o nové vládě se čeká právě dnes večer.

Prezidentská kancelář milost pro Kamińského neodůvodnila. Nicméně Dudův spolupracovník Andrzej Dera v televizi vysvětlil, že prý šlo o signál, že bojovníci proti korupci budou chráněni, a ne přísně trestáni.

Bývalý vicepremiér a ministr obrany Tomasz Siemoniak z opoziční Občanské platformy označil prezidentovo omilostnění Kamińského za „prvotní hřích“ nynějšího volebního období s dominancí PiS v novém parlamentu. Šéf státu měl podle Siemoniaka s milostí počkat, až soudy s Kamińským skončí, protože je lepší se očistit u soudu, než být očištěn politickým rozhodnutím.

(čtk)