Exředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek uvedl, že se ho Líbal pokoušel vydírat a uplácetFoto: vscr

Ředitel litoměřické věznice Líbal byl propuštěn z vazby

Ředitel litoměřické vazební věznice Tomáš Líbal byl dnes propuštěn z vazby v Českých Budějovicích. Tam byl kvůli podezření z korupce od konce srpna. Podle státního zástupce Romana Tibitanzla, který případ dozoruje, pominuly vazební důvody. Ty spočívaly v případném ovlivňování svědků. Líbala zadržela v srpnu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Zatím ve věci nepadla obžaloba,“ řekl Tibitanzl. Přípravné řízení v kauze stále pokračuje. Líbal je obviněný z vydírání a podplácení. Generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek před časem uvedl, že se ho Líbal pokoušel vydírat a uplácet. Případ řeší českobudějovičtí žalobci, jelikož skutek, kvůli němuž je Líbal stíhán, se stal v jejich obvodu.

Ondrášek v srpnu novinářům řekl, že už po svém nástupu do funkce se stal nepohodlným určitým zájmovým skupinám a politikům, protože prohlásil, že prověří všechny zakázky Vězeňské služby a že bude usilovat o to, aby za jeho působení byly zakázky transparentní. „Byla velká snaha a velký tlak na mou osobu, abych vrátil do funkcí lidi a zaměstnance z bývalého vedení Vězeňské služby. Pokud bych toto udělal, přestaly by vůči mně určité negativní reportáže a přestala by být diskreditována moje osoba. Jako bonus mi byla přislíbena určitá finanční provize ve výši několika milionů korun,“ tvrdí.

Kromě údajného vydírání se kauza týká i některých zakázek Vězeňské služby. Jejich počet nechtěl Ondrášek upřesnit, aby neohrozil šetření inspekce. Stejně tak odmítl jmenovat konkrétní lidi.

Líbal, který na generálním ředitelství působil za Ondráškova předchůdce Petra Dohnala, skončil ve funkci ekonomického náměstka generálního ředitele Vězeňské služby loni v srpnu. Ondrášek jeho místo zrušil v rámci reorganizace řízení sboru.

(čtk)