Výplaty v hotovosti jsou časovaná sociální bomba. Lidé si neuvědomují, že nedostanou důchod. Jeden z důvodů pro zavedení EET zopakovala Simona Hornochová. Simona Hornochová. Reprofoto: ČT

Simona Hornochová k EET: Proč restaurace? Dobře se kontrolují a není jich mnoho

Elektronická evidence tržeb bud zavedena nejprve v segmentu hotelů a restaurací, protože se dobře kontrolují a je jich malý počet.Uvedla to bývalá náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. „Restaurace statisticky největší zloději nejsou, ale dobře se kontrolují a není jich mnoho,“ odpověděla Simona Hornochová na otázku, podle jakého klíče bylo vybráno pořadí oborů, podle kterého se v různých fázích bude zavádět povinnost elektronicky evidovat tržby on-line.

Bývalá náměstkyně ministra financí rovněž vysvětlila, proč stát trvá na zavedení plošné evidence a sběru dat od podnikatelů v reálném čase. „Finanční správa potřebuje data, aby mohla fungovat. Pokud bych jako daňový poradce měla říci, jaká daň má být zaplacena, musím se dostat až na dřeň. Stát není chytřejší. Data potřebujeme pro analyticko práci,“ řekla. „Nepřiznávání tržeb jde všemi sektory,“ uvedla.

Vše o EET vysvětlovala Simona Hornochová tento týden na čtyřhodinové diskusi na téma Právní aspekty elektronické evidence tržeb v rámci Pražského právnického podzimu 2015.

Podle jejích slov finanční správa sází právě na budoucí modelování a analytiku z dat o tržbách získaných on-line od podnikatelů proto, aby metodicky zjistila, jaké tržby mají být v jednotlivých segmentech vykazovány. Proč on-line? Protože s obyčejnou registrační pokladnou lze manipulovat, řekla a uvedla, že kupovala registrační pokladnu a prodavač se jí zeptal: Chcete vědět, kde se to maže?

Pokud tržby ve výši, která státu vyplyne z analýz, podnikatel nebude vykazovat, u takového daňového poplatníka se ukáže v systému červený praporek a úředníci finančního úřadu se k němu rozejdou. Zjistí, že byl nemocný, na dovolené nebo že tržby nevykázal, uvedla Simona Hornochová.

Jak stát donutí kadeřnici, aby přiznávala všechny tržby? „Podíváme se a ona bude mít příliš malou tržbu. Učiníme kontrolní nákup, v kadeřnictví budou sedět ženské, ale nikdy nevíte, která z nich je z finančního úřadu,“ přiblížila budoucí systém Simona Hornochová.

„Jsou subjekty, které mají jediný roční příjem osmnáct tisíc korun,“ seznámila s realitou přítomné. Podle jejích slov od 1. ledna 2016 ze stejných důvodů zavádí registrační pokladny Rakousko.

Pokud podnikatel krátí tržby a vyplácí zaměstnance v hotovosti, je to podle Simony Hornochové časovaná sociální bomba. „Lidé si neuvědomují, že nedostanou důchod, pak se diví, protože jsou zvyklí, že jim stát důchod zajistí,“ upozornila opakovaně Hornochová. „Pokusy daňové správy řešit toto ad hoc pro množství provozoven nejsou možné,“ řekla Simoa Hornochová.

Diskuse se zúčastnili soudci, advokáti, poslanci, daňoví odborníci a akademici. Zákon o elektronické evidenci tržeb je stále ve stádiu projednávání v poslanecké sněmovně.
Irena Válová