Dnes už minulá Poslanecká sněšmovna Foto: archiv

Sněmovna nedokončila debatu o zákonu o zadávání veřejných zakázek

Sněmovna ani po víc než dvou hodinách ve středu nedokončila úvodní kolo projednávání nového zákona o zadávání veřejných zakázek. Poslanci měli na návrh místopředsedkyně klubu ODS Jany Černochové hlasovat o tom, že debatu přeruší do pátečního rána, ale při hlasování jich v sále nebylo dostatečné množství.

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) proto schůzi přerušil a poslanci se sejdou až ve čtvrtek ráno.
Černochové vadilo to, že je přítomno málo ministrů a u rozpravy není ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vadilo jí také to, že nikdo nevystoupil na obhajobu ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO), která zákon předkládá. „Nikdo nevystoupil na její obhajobu, nikdo se jí tady nezastal,“ prohlásila.

Zákon má podle ministerstva pro místní rozvoj zadavatelům poskytnout větší pravomoci, současně jim ale nařizuje postupovat transparentně a přiměřeně. Ministryně Šlechtová zdůrazňovala, že zákon musí vstoupit v účinnost do 18. dubna příštího roku, protože do té doby musí Česko přejmout do zákona tři evropské směrnice. Michal Kučera (TOP 09) jí ale řekl, že za tento termín je odpovědná ona a je to odpovědnost vládní koalice. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura položil otázku, jestli je to opravdu klíčová starost EU, jestli bude mít ČR k 1. dubnu nový zákon.

Dodavatel zakázky bude muset předkládat identifikační údaje subdodavatelů, takže zadavatel bude mít přehled o osobách na staveništi, uvedla ministryně Šlechtová. Zadavatelé včetně samospráv to podle ní přivítali. Zákon zavede také možnost placení za práci přímo subdodavatelům, pokud o to požádají. Budou tak podle ministryně více chránění například v situaci, kdy dodavatel zkrachuje.

Zadavatel bude moci ze soutěže vyloučit uchazeče, který se dopustil v posledních třech letech závažných nebo trvalých pochybení při plnění veřejné zakázky. Bude také moci vyloučit každého, kdo má vůči němu dluhy. Půjde například o pokuty za špatné plnění předchozí zakázky.

Nad tím se ale pozastavil Jan Farský (TOP 09 a Starostové) a ptal se, jak velké provinění to bude muset být, aby zadavatel takovou firmu vyloučil. Odhadl, že po pár soudních sporech, kdy budou firmy žalovat zadavatel o ušlý zisk, pak vylučování ze soutěže ustane.

Zadavatelé budou moci například stanovit cenu, pod níž budou považovat nabídky za mimořádně nízké. Budou moci dělit zakázky na menší, pokud tím neobejdou povinnosti stanovené zákonem. Pokud budou zadávat v jednom řízení více částí zakázky, budou muset vymezit jejich rozsah a stanovit pravidla účasti dodavatelů v jednotlivých částech.

(čtk)