Soud pustil z vazby policistu ÚOOZ, který čelí obvinění z korupce

Soud propustil z vazby policistu, jehož na konci října Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila z korupce či úniků informací. Informaci potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byl ve vazbě necelý měsíc kvůli obavám, že by mohl ovlivňovat nevyslechnuté svědky. Podle Puci ale nebyly důvody pro jeho vzetí do vazby, a tak byl propuštěn na svobodu. Policistovi hrozí až 12 let vězení.

Kauza podle žalobců spočívá v neoprávněném zjišťování a předávání informací z policejních databází a z probíhajících trestních řízení nepovolanému člověku na základě jeho požadavku. Informace se týkaly lidí z podnikatelského a veřejného prostředí i firem. Policista byl obviněn z přijetí úplatku, zneužití pravomoci a porušení povinností příslušníka bezpečnostního sboru. V kauze figuruje ještě druhý obviněný, kterému hrozí až šest let vězení za podplácení.

Soud poslal policistu do vazby 22. října. Muž proti tomu podal stížnost. „Trestní senát celou věc přezkoumal a dospěl k závěru, že od počátku nebyly dány důvody pro vzetí obviněného do tzv. koluzní vazby,“ sdělila Puci. Soud proto původní rozhodnutí zrušil a okamžitě jej propustil na svobodu.

Zásah GIBS, po němž byl člen ÚOOZ obviněn, se uskutečnil zhruba týden po policejní operaci Vidkun. Ta se týká údajné korupce v olomouckých policejních řadách a místo GIBS, která se zabývá kriminalitou uvnitř policie, kauzu řeší ÚOOZ. V médiích se proto objevily spekulace, že jde o odvetu. To však důrazně odmítli pražští žalobci, kteří se kauzou policisty ÚOOZ zabývají.

V olomoucké kauze figuruje hejtman Jiří Rozbořil, podnikatel Ivan Kyselý, náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec a šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj. Podle informací, které se v minulých dnech objevily v médiích, se detektivové při vyšetřování případu zajímali i o vedoucího olomoucké pobočky GIBS Tomáše Uličného.

Kvůli olomoucké kauze se GIBS stala terčem tvrdé kritiky, po které na post šéfa sboru rezignoval Ivan Bílek. Ve funkci skončí k poslednímu listopadu.

(čtk)