Soudce Ivan Novák Reprofoto ČT

Soudce, který propustil kmotra Nováka, kandiduje na předsedu OS Chomutov

V květnu z vězení propustil bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka na svobodu se čtyřletou podmínkou. Stal se kvůli tomu terčem kritiky. Nyní se soudce Okresního soudu Chomutov Ivan Novák přihlásil do výběrového řízení na předsedu soudu.

Termín výběrového řízení na předsedu OS Chomutov je stanoven na 24.11.2015 a bude se konat v prostorách Krajského soudu v Ústí nad Labem. „Koncepce je dle instrukce Ministerstva spravedlnosti jedním z podkladů, které účastníci výběrového řízení předkládají a budou spolu se složkami všech účastníků komisi předloženy,“ řekla České justici mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Instrukce Ministerstva spravedlnosti je platná od minulého roku (25.7.2014). Po přihlášce následuje ústní pohovor, při němž kandidát musí odpovídat například na otázky týkající se řízení OS v Chomutově. „Současný stav výběrového řízení je takový, že se shromažďují podklady k soudcovským, respektive řídícím schopnostem jednotlivých účastníků výběrového řízení a stanoviska dotčených soudcovských rad,“ doplnila Trejbalová.


Kdo se uchází o předsednické křeslo OS Chomutov?

JUDr. Roman Dobeš, předseda OS Teplice

JUDr. Vladimíra Kopřivová, soudkyně OS Chomutov

JUDr. Ivan Novák, soudce OS Chomutov

JUDr. Kateřina Vltavská, místopředsedkyně OS Karlovy Vary


Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem propuštění severočeského „kmotra“ Alexandra Nováka v minulosti kritizoval. „Rozhodnutí tohoto kolegy uškodilo naší reputaci, kterou tak pracně budujeme, neboť vzbuzuje otázky. Ale z našeho šetření vyplynulo, že zákon neporušil. Nemohu proto jakkoli zpochybňovat jeho rozhodnutí a už vůbec ne jej za jeho nezávislou rozhodovací činnost postihovat,“ řekl České justici Luboš Dörfl v rozhovoru.
Kárná žaloba na Ivana Nováka nepadla. Pouze pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podala návrh na zahájení kárného řízení proti žalobci Ladislavovi Kosánovi. Za Nováka se při propouštění zaručilo motorkářské sdružení Gryphons, které vede starosta Želenic Jan Zálešák.

 

Eva Paseková