Soudkyně Hořejší podala rozklad proti dočasnému zproštění funkce

Trestně stíhaná litoměřická soudkyně Ivetta Hořejší, kterou ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) v říjnu dočasně zprostil výkonu funkce, proti ministrovu rozhodnutí podala rozklad. Hořejší čelí obžalobě z dlouholetého týrání dospělé dcery, v případě prokázání viny jí hrozí až osm let vězení.

Podle dřívějšího sdělení ministerstva nemá rozklad odkladný účinek, což znamená, že Hořejší nemůže ani po jeho podání soudit. Po dobu dočasného zproštění dostává soudce polovinu svého platu.

Obžaloba tvrdí, že soudkyně měla obavy z toho, že se její dcera osamostatní. Proto jí údajně nejméně od zimy 2008 do března 2012 srážela sebevědomí ústními i fyzickými útoky. Také jí prý zakazovala či ztěžovala vztahy s muži. Čtyřiadvacetiletá dcera se nakonec ocitla v péči lékařů s otřesem mozku a pohmožděninami, údajně po útoku matky. Policisté soudkyni obvinili z týrání osoby žijící ve společném obydlí a z ublížení na zdraví.

Zákon o soudech a soudcích stanoví, že ministr spravedlnosti může dočasně zprostit výkonu funkce soudce, který je trestně stíhán, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání.

Ministerstvo nad zákazem souzení pro Hořejší poměrně dlouho váhalo. Řízení zahájilo za ministryně Heleny Válkové (ANO) loni v březnu, tedy až několik týdnů ode dne, kdy Hořejší vyslechla obvinění. Prodlevu tehdy zdůvodňovalo tím, že čekalo na vyřízení stížnosti, kterou Hořejší proti stíhání podala. Nástupce Válkové Pelikán pak s rozhodnutím vyčkával až na podání obžaloby, kterou mělnický soud obdržel na přelomu letošního července a srpna.

(čtk)