Maltézský řád (též Řád maltézských rytířů, zastarale-historicky Řád johanitů) je jeden z velkých rytířských duchovních řádů Foto: archiv

Stát vydal řádu maltézských rytířů část pozemků v Březiněvsi

Stát vydal v rámci majetkového vyrovnání s církvemi řádu maltézských rytířů část pozemků v pražské městské části Březiněves včetně ploch, na kterých obec plánuje stavět třeba školu. Pozemkový úřad ale také další pozemky v obci kvůli tomu, že jsou zastavěné či se na nich plánuje stavba Pražského silničního okruhu, odmítl vydat.

Maltézský řád požádal v rámci vyrovnání se státem o 180 hektarů v pražských čtvrtích Březiněves a Ďáblice. „Pozemkový úřad rozhodl k dnešnímu dni o 126 hektarech, z toho u 24 hektarů řízení zastavil a pozemky nevydal, neboť jsou ve vlastnictví fyzických a právnických osob,“ uvedla Ivana Procházková ze Státního pozemkového úřadu.

Krajský pozemkový úřad pro hlavní město Prahu 27. listopadu rozhodl o vydání 46 hektarů pozemků v Březiněvsi včetně historického dvora maltézským rytířům. Zároveň rozhodl o tom, že řádu nevydá deset hektarů pozemků „z důvodu jejich zastavěnosti a potřebě pro budoucí výstavbu veřejně prospěšných dopravních staveb“, zejména Pražského silničního okruhu.

Naopak pozemkový úřad musel maltézským rytířům vydat část pozemku, na kterém se plánuje výstavba školy a školky. Jde o stavby veřejného vybavení a zákon o majetkovém vyrovnání vydání pozemků pro stavby takového charakteru ukládá. Zákon nepřipouští pouze vydávání pozemků potřebných pro dopravní nebo technické stavby, což škola není, uvádí úřad.

Pozemkový úřad v Praze ještě musí rozhodnout o 54 hektarech státní půdy v Březiněvsi a Ďáblicích. Přibližně šest hektarů z toho zůstane blokováno na veřejně prospěšné stavby dopravní a technické infrastruktury, jako je čistírna odpadních vod či Pražský silniční okruh. O tomto zbytku pozemků úřad prý rozhodne v horizontu týdnů.

Pozemkový úřad uvádí, že maltézští rytíři vlastnili téměř celou ves Březiněves už od 15. století. Vlastnictví je doloženo zápisy v Zemských deskách a Pozemkových knihách. Restituční nárok dle zákona o majetkovém vyrovnání z roku 2012 byl podle úřadu splněn. Nemovitosti byly řádu zabaveny rozhodnutím ze dne 24. února 1948, přičemž rozhodné období pro restituci začíná 25. únorem; rozhodnutí ale podle úřadu nabylo právní moci až 5. března, tedy spadá do rozhodného období.

(čtk)