Pavel Ondrášek byl generálním ředitelem VS ČR jmenován Helenou Válkovou. Reprofoto: ČT

Advokát Pavla Ondráška: Žádali jsme o přístup na pracoviště, Pelikán to odmítl

Situace v čele Vězeňské služby je dál vyhrocená. Generální ředitel Pavel Ondrášek žádal minstra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) o přístup na své pracoviště, to mu ale nebylo umožněno, řekl v rozhovoru pro Českou justici Ondráškův advokát Michal Pokorný.

Můžete nám popsat, jak proběhlo z vašeho hlediska jednání ředitele Ondráška s ministrem Pelikánem?
Jednání proběhlo s panem ministrem a panem náměstkem Zimmelem. Z hlediska společenského to proběhlo naprosto korektně. Pan ministr doručil panu generálovi rozhodnutí o tom, že zahajuje řízení o přezkumu jeho jmenování. Jediné co mezi panem ministrem a námi je nesporné, že rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vrátilo do funkce pana Dohnala. Ovšem nezrušilo automaticky jmenování pana Ondráška.

Co z toho tedy podle vás nyní prakticky plyne?
Z toho plyne, že v současné době jsou jmenování oba dva a jsou jmenováni řádně v souladu s právními předpisy. My jsme panu ministrovi doručili žádost, aby byl panu Ondráškovi umožněn výkon funkce a také jsme upozornili na to, že jsme se doslechli, že na GŘ v současné době probíhá manipulace s listinami ohledně zakázek a že by mohlo možná dojít i ke skartaci významných dokumentů. GIBS nyní šetří veřejné zakázky v rámci VS.

Co vám tedy ministr Pelikán odpověděl na žádost o to, aby generál Ondrášek mohl vykonávat svou funkci?
Sdělil, že podle jeho rozhodnutí je jediným velitelem původní generál a že to je jeho názor opřený o výklad NSS. Ocitoval nám, že podle něj druhý jmenovaný musí ustoupit. Nicméně v dalším odstavci, který už nečetl je napsáno, že oba dva ti jmenovaní mají stejná oprávnění a že ten výkon toho druhého zaniká v okamžiku, kdy bude odvolán. Na žádost, aby pan generál Ondrášek mohl vstoupit na své pracoviště nám bylo sděleno, že on na pracoviště chodit nebude, že mu přístup neumožní. Také mu řekl, že si pan generál měl být vědom toho, že jeho nástup do funkce byl pochybný vzhledem k odvolání pana Dohnala.

Jaké tedy jsou požadavky vašeho klienta?
Zájmem pana Ondráška bylo vyřešt situaci. My jsme přišli s tím, že je nám jasné, že situace je nežádoucí a pro sbor je to nepříznivé. Řekli jsme, že pan generál se chce dohodnout a má na tom zájem a zda tedy pan ministr má nějaký návrh. Pan ministr řekl, že žádný návrh nemá, že ta věc pro něj začíná a tím, že bude vést řízení o tom odvolání. Že přece nebude obcházet jednotlivé členy vlády a ptát se jich, jestli nemají místo, kde by se mohl pan generál uplatnit.

Jak tedy budete postupovat?
Pokud ministerstvo nepřijde s návrhem řešení, tak nám zřejmě nezbyde, než se bránit žalobami. Klient má zájem situaci vyřešit, ale je jmenovaný a zároveň je odpovědný. Když to uvedu ad absurdum, tak jeden ředitel může vypsat výběrové řízení a ten druhý ho může zrušit.

(epa)