Vitásková stála v čele úřadu sídlícího v Jihlavě v letech 2011 až 2017. Reprofoto ČT

ERÚ: Vládní nařízení o OZE toho příliš neřeší. Čeká se na dopis z Bruselu

Vláda na svém pondělním zasedání schválila vládní nařízení, na základě něhož by prý ERÚ mohl vypsat podporu obnovitelným zdrojům. Ten však čeká na posvěcení Bruselu.

Zdá se, že ještě nějakou dobu budeme svědky „ping-pongu“ mezi českou vládou a Energetickým regulačním úřadem v otázce vypsání či nevypsání podpory pro podporované energetické zdroje. Vláda sice v pondělí schválila nařízení, které podle ministra Mládka vytváří prostor pro vypsání podpory Energetickým regulačním úřadem, ten se však zatím k tomuto kroku nemá.

„Zatím stále čekáme na to, až vládní nařízení ve schválené verzi obdržíme. Zatím je k dispozici nemáme. Až se tak stane, musíme je analyzovat, abychom měli jistotu, že podporu skutečně můžeme vypsat,“ sdělil Ekonomickému deníku mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

„Bohužel nevíme, kterému státnímu úřadu máme věřit. My se domníváme, že podpora, o kterou jde, je podpora nová. Ministerstvo průmyslu a obchodu, potažmo vláda, je přesvědčena, že jde o podporu existující. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže si zase myslí to, co my,“ dodal Chvojka s tím, že Energetický regulační úřad se rozhodl nečekat, až vyjádření od Evropské komise obdrží vláda nebo ministr Mládek, a dotázal se Bruselu sám.

„Vzhledem k tomu, že se blíží vánoční svátky, tak dnes již v Bruselu těžko někoho zastihneme, nicméně odpověď očekáváme co nejdříve,“ upřesnil Chvojka a dodal, že do konce roku vyjádření Evropské komise s největší pravděpodobností neobdrží.

Jiří Chvojka také zdůraznil, že vládní nařízení nemůže nahradit vypsání podpory Energetickým regulačním úřadem, ale teoreticky pouze vytváří legislativní rámec ke kroku, který musí učinit ERÚ, má-li být podpora zdrojům vypsána. Výsledek pondělního jednání vlády se tak do značné míry může jevit jako další stupňování tlaku na ERÚ, respektive na její předsedkyni Alenu Vitáskovou, aby podporu vypsala bez zbytečného odkladu. „Ano, je to přesně tak,“ potvrdil tuto domněnku Ekonomickému deníku Chvojka.

Mluvčí ERÚ také připomněl, že vláda o tomto problému ví minimálně od léta a teprve až v říjnu si vzpomněla, že by jej měla řešit. Přitom se snaží přehodit odpovědnost právě na ERÚ, ačkoli ten se pouze brání učinit krok, který by byl v rozporu s evropskou legislativou. Ostatně důvody, proč dosud k vypsání podpory nedošlo, přehledně na stránkách ERÚ uvádí její předsedkyně Alena Vitásková.

Petr Musil, Ekonomický deník