Digitální otisk prstu. Foto: archiv

EU chce svým občanům brát otisky prstů a ukládat je do registru

Přestože evropskými zeměmi proudí desetitisíce nikde neregistrovaných lidí z jiných kontinentů, EU hodlá snímat otisky prstů a systematicky kontrolovat pohyb vlastních občanů. Vyplývá to ze společného dopisu francouzského a německého ministra vnitra lucemburskému předsednictví EU. Oba ministři navrhují změny Schengenu: otisky prstů a fotografie Evropanů budou ukládány do databáze při důsledných kontrolách všech občanů EU.

Revizi Schengenského hraničního kodexu v souladu se závěry Rady ze dne 20. listopadu žádají po lucemburském předsednictví ministr vnitra Thomas de Maizière a francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Shrnutí dopisu obou ministrů zveřejnilo české ministerstvo vnitra.

Oběma ministrům vadí, že občané zemí EU nejsou na vnějších hranicích EU systematicky lustrováni stejně jako přistěhovalci a žadatelé o azyl z Afriky a Asie včetně odebírání otisků prstů. „Je potřeba provést cílenou revizi Schengenského hraničního kodexu v souladu se závěry Rady JHA ze dne 20. listopadu – především je nezbytná revize článku 7 s cílem zajistit systematické kontroly občanů EU na základě příslušných databází na vnějších hranicích schengenského prostoru při plném využití technických řešení, aby nedocházelo k narušení plynulosti pohybu přes hranice,“ uvádí se v návrhu.

Až doposud se podle článku 7 Schengenského hraničního kodexu kontroly občanů EU prováděly v režimu tzv. minimální kontroly, což z definice znamená jednoduché ověření dokladu s možností nahlédnutí do databáze, které však nesmí být systematické.

To se má změnit. Podle návrhu obou ministrů se minimální kontrola má změnit v systematické lustrace a data Evropanů jako otisky prstů a fotografie z vnější hranice Evropské unie mají být ukládána v registru. Má být spuštěn systém Vstup/Výstup navržený už v roce 2013, který bude spolu s cizinci ze třetích zemí ukládat biometrické prvky občanů členských zemí EU do propojených databází.

Otisky prstů občana z letiště chce EU uložit na 5 let

„Aby byla kontrola hranic efektivnější, měly by být relevantní databáze propojeny a systematicky využívány v rámci bezpečnostních kontrol. Systém vstup/výstup (Entry/Exit) představený v rámci balíčku k inteligentním hranicím by se měl vztahovat i na občany EU s využitím relevantních biometrických prvků (fotografie a otisky prstů) a je nutné provádět kontroly napříč národními a příslušnými databázemi EU – SIS, VIS, SLTD, Eurodac,“ uvádí se v návrhu ministrů Německa a Francie.

Původně byl systém Vstup/Výstup určen výhradně cizincům ze třetích zemí. Návrh počítal se zřízením systému registrace vstupních a výstupních dat příslušníků třetích zemí překračujících vnější hranice členských států EU. Měl se týkat cizinců ze třetích zemí s povolením ke krátkodobému pobytu 90 dní nebo 180 opakovaně. Systém ukládá otisky prstů a data o osobě, o cestovních dokumentech, o podrobnostech vstupu a výstupu a o vízech. Data jsou uložena šest měsíců, pokud osoba nevystoupí z EU, mohou být data uložena 5 let.

Systém dopadne neochvějně na Evropany

Podle návrhu německého a francouzského ministra vnitra by měla být takto ukládána data o všech občanech EU, nikoli jen o přistěhovalcích a žadatelích o azyl ze třetích zemí. K tomu by pro osoby ze třetích zemí do konce letošního roku měly začít fungovat registrační centra nezbytná pro identifikaci cizinců, naléhavě žádají ministři. Návrh ovšem neobsahuje žádné opatření, které by žadatele o azyl a přistěhovalce nutilo kdekoli se registrovat. Nynější praxe je taková, že migranti se vylodí v Itálii nebo v Řecku a svobodně pokračují kamkoli do EU.

Oba ministři se v rámci návrhu lucemburskému předsednictví za navrhovaná opatření omlouvají – migrantům. Občany EU nezmiňují, přestože opatření míří proti Němcům, Čechům, Francouzům nebo Polákům: „Odmítáme zaměňování pojmů teroristé a migranti. Proto musíme přijmout taková opatření, abychom zamezili případným zločincům a teroristům zneužívat zoufalé situace uprchlíků a infiltrovat se mezi ně. Komise a předsednictví v tomto směru udělalo správné kroky a my musíme v tomto kurzu neochvějně pokračovat, abychom ochránili svobody, které nám schengenský prostor poskytuje,“ uzavírají ministři návrh na registrování biometrických dat občanů EU na hranicích.

Irena Válová