Předseda Státního fondu hmotných rezerv Pavel Švagr odeslal podklady pro rozhodnutí na vládu. On sám se zřejmě kloní k žalobě v Německu, plyne z hacknutých mailů.Foto: SSHR

Jednání o české naftě zkrachovala, stát přesto stále váhá s žalobou

Za cokoli, co veřejně řekne předseda Státní správy hmotných rezerv Pavel Švagr k případu Viktoriagruppe, je druhý den atakován německým insolventním správcem Mirko Möllenem. Listopadová jednání zkrachovala, stát podá v Německu trestní oznámení pro podvod. O vyvolání incidenčního sporu však nepadlo jediné slovo. Majetek Viktoriagruppe je mezitím prodáván. Příliš mnoho záhad.

Tristní byl pohled na předsedu Státní správy hmotných rezerv Pavla Švagra, když v nedělních Otázkách Václava Moravce popisoval vývoj případu české nafty, kterou český stát v roce 2010 nechal uložit do ochrany u firmy Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu. „Cokoli kdykoli mediálně řeknu, tak druhý den jsem atakován insolventním správcem, protože on velmi pečlivě všechna naše vyjádření monitoruje. Nerad bych zhoršoval naši pozici,“ uvedl v neděli v ČT Pavel Švagr podle kterého se nad českou naftou stahují mračna od samého začátku.

Český stát přesto stále řeší dilema, zda se dále pokoušet s Mirko Möllenem o dohodu, nebo podat žalobu. „Dne 6. listopadu jsme naposledy jednali s insolventním správcem o dohodě, jednání bylo velmi dlouhé, ale nedospěli jsme k jednoznačnému závěru a v následném dopise i sám správce sdělil, že vnímá, že nalezení dohody může být ještě obtížnou záležitostí,“ uvedl včera předseda SSHR Pavel Švagr. „Otevřeně řečeno, ta jednání téměř zkrachovala,“ řekl doslova Pavel Švagr. Vzápětí ovšem uvedl, že se stále rozhoduje, zda vést další jednání nebo přistoupit k podání žaloby. Pavel Švagr chce nějaký návrh dát vládě do měsíce.

Klíčové otázky, které mají být zodpovězeny, avšak nejsou
Protože případ Viktoriagruupe v mnoha momentech postrádá logiku, a mediálně se zcela se vymyká popisu standardního insolvenčního řízení, Česká justice už 9. září 2015 po eskapádách s údajným odmítnutím ze strany Mirko Möllena vydat českou naftu českému státu položila Ministerstvu průmyslu, Státní správě hmotných rezerv, Ministerstvu financí a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových totožné otázky:

Pokud se ČR přihlásil a ke svému vlastnictví a doložil jej, jak reagoval správce v insolventním řízení? Pokud správce vlastnictví ČR neuznal, tak proč? Jak to zdůvodňuje?

Pokud německý správce neuznal předmětné vlastnictví ČR, domáhá se Česká republika tohoto vlastnictví u soudu? Vyvolala ČR incidenční spor? Pokud nikoli, tak proč?

Už dochází v rámci insolventního řízení k prodeji majetku? Dochází k prodeji nemovitostí, technologií nebo nafty?

S odkazem jedné instituce na druhou nebo s odvoláním na vedená důvěrná jednání nebyla zodpovězena ani jedna otázka. Uvedené otázky jsou však klíčem k objasnění důvodů, proč se český stát nemůže domoci majetku a mohou skrývat odpověď, kdo na situaci nese vinu. V nedělních Otázkách Pavel Švagr aspoň potvrdil, že německý správce český nárok stále neuznal. Mezitím insolvenční správce začal majetek prodávat.

Správce chce, aby Češi opravili areál, který se prodává
Podle dalšího vyjádření Pavla Švagra podmiňuje Mirko Möllen vydání české nafty z ochrany v Německu tím, že ČR na vlastní náklady za 12 milionů korun opraví vlečku v Krailingu. Pavel Švagr ovšem v této souvislosti hovořil o „dohodě o narovnání“. „Když podáme žalobu, náklady budou několik desítek milionů a když budeme za pět let odvážet naftu, stejně budeme muset opravit vlečku. Pokud uzavřeme dohodu, odvezeme naftu v dřívějším termínu,“ uvedl Pavel Švagr s tím, že už nyní je česká nafta v Kraillingu pět let stará.

Jenže insolvenční správce Mirko Möllen mezitím areál v Kaillingu, jehož součástí je vlečka, veřejně prodává, jak již dříve Česká justice informovala. Co se stane, když bude areál například příští měsíc prodán?

Co se týče žaloby, už v říjnu Česká justice informovala, že stát vyhlásil výběrové řízení na právní zastoupení v budoucím sporu v souvislosti s českou naftou v Bavorsku.Výběrové řízení skončilo 23. listopadu 2015. Podle informace mluvčího Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se přihlásilo šest zájemců. Advokátní kancelář, která bude stát v Německu zastupovat však podle jeho vyjádření z tohoto týdne zatím vybrána nebyla.

Hodokvas s Viktoragruppe, přichází i pan Pitr
Navíc na začátku listopadu určil rozhodčí soud vlastníkem společnosti Viktoriagruppe společnost CIOLITT, kterou zastupuje Rostislav Holášek. Na dotaz ČT, jaký má toto rozhodnutí vliv na insolvenční řízení, Mirko Möllen napsal: „Společníci zásadně nejsou zúčastněnými stranami v německém insolventním řízení. Rozhodnutí rozhodčího soudu o vlastnictví akcií tedy nemá bezprostřední vliv na insolvenční řízení a to takovým rozhodnutím není dotčeno. To platí nezávisle na tom, kdo je vlastníkem akcií. Vím jen, že společnost CIOLITT dosáhla rozhodnutí rozhodčího soudu, které však protistrana rozporuje.“

Tou protistranou je Petr Malý, který sám v prosinci 2014 jako předseda představenstva Viktoragruppe podal v Bavorsku návrh na insolvenční řízení, jak vyplývá z insolvenčního rejstříku. Soud následně rozhodl o insolventním správci Mirko Möllenovi.

Petr Malý naposledy 24. listopadu 2015 pro Živnostenské listy uvedl, že všichni vždy věděli, že vlastníkem Viktoragruuppe je právě on, že ji od něho chtěl od roku 2013 koupit několikrát Andrej Babiš a když se to nepovedlo, poštval na firmu finanční správu a nechal ji zničit. Na otázku, co bude dělat s areálem v Chlumci nad Cidlinou, odpověděl Petr Malý, že ho pronajme.

Jenže areál s tankery v Chlumci nad Cidlinou německý insolvenční správce Mirko Möllen rovněž prodává v rámci insolventního řízení s Viktoriagruppe, neboť areál patří organizační složce Viktoriagruppe. To ovšem nebrání například Tomáši Pitrovi, aby se nezajímal u Petra Malého o jeho koupi, jak Malý potvrdil. Že se Tomáš Pitr zajímá o areál v Chlumci, má Česká justice potvrzeno ze dvou zdrojů.

Stát podává trestní oznámení v Německu
Správa státních hmotných rezerv do konce letošního roku podá v Německu trestní oznámení na neznámého pachatele v kauze Viktoriagruppe. Hrozí totiž promlčení možného podvodu, oznámil v neděli předseda SSHR Pavel Švagr, podle kterého je v Německu promlčecí lhůta v těchto případech pět let. „Pokud došlo k lumpárně, tak výhradně na území České republiky a za účasti Čechů,“ citoval Pavel Švagr Mirko Möllena.
Irena Válová