Starostka Králík Jana Ponocná (TOP 09) Foto: Pardubický kraj

Králíky chtějí z bývalého ústavu místo zařízení pro cizince byty

Králíky na Orlickoústecku prosazují, aby z objektu bývalého Výchovného ústavu a dětského domova ve městě vznikly byty. Dnes to řekla starostka Jana Ponocná (Naše město). Ministerstvo vnitra v minulých dnech pozastavilo plán využít areál jako pobytové zařízení pro uprchlíky. Záměr se nelíbil ani místním obyvatelům a samosprávě ani Pardubickému kraji. Využití na byty podporuje i hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Česká justice již o situaci v Králíkách informovala. „Společnost Sněžník by chtěla z budovy ústavu udělat byty. Usiluje o to už dlouhou dobu,“ uvedla Ponocná. Firma provozuje rekreační areál v blízké Dolní Moravě. Objekt by odkoupila a přestavěla na až 50 bytových jednotek nejen pro zájemce o nájemní bydlení, ale i své zaměstnance.

Proti pobytovému centru pro cizince aktivně vystupuje hejtman Netolický. Podle odborníků na problematiku cizinců ne vždy používá férové argumenty. V tiskové zprávě dnes uvedl, že „pokud má být integrace úspěšná, je pokrytecké ji uskutečňovat v malém městečku nedaleko polských hranic“. Cizinci by ale v Králíkách v naprosté většině nezůstávali. „Pan hejtman se bohužel mýlí. Zařízení v Králíkách nebylo ministerstvem uvažováno jako integrační středisko, což je typ ubytování pro uznané žadatele o mezinárodní či doplňkovou ochranu, ale jako pobytové středisko pro ty, kteří o takovou ochranu teprve žádají. Argument, že malá obec na okraji republiky není pro tento účel vhodná, je tedy lichý,“ řekl Milan Daniel, bývalý jednatel organizace Most pro, která se integrací cizinců v Pardubickém kraji dlouhodobě věnuje.

Hejtman také poukazuje na to, že areál bývalého ústavu se nachází v blízkosti centra města a základní školy, což je nevhodné. V minulosti zde však pobývalo až 180 často problémových dětí. Nezřídka byli pachateli krádeží a loupeží ve městě. Podle Ponocné na to ale byli místní lidé zvyklí, někteří měli v ústavu práci.

„Politik by měl zastávat odvážná stanoviska, třeba i proti většinovému názoru veřejnosti. Měl by spíše lidem vysvětlovat, že pro stát je areál s tímto využitím potřebný, a hájit tento názor,“ řekla vedoucí sdružení Helena Grundmanová.

Podle Hany Malé z oddělení komunikace ministerstva vnitra se o Králíkách uvažovalo jako o rezervním zařízení. Mělo být využito v případě zaplnění stávajícího centra pro uprchlíky v Kostelci nad Orlicí vzdáleném asi 25 kilometrů od Králík.

Hejtman chce nyní intervenovat na ministerstvech, aby prázdný objekt ústavu stát prodal společnosti Sněžník provozující areál na Dolní Moravě. Dosud je ve vlastnictví ministerstva školství, ze státních institucí o něj projevilo zájem jen ministerstvo vnitra.

(čtk, epa)