Polský prezident Duda Foto: Facebook

Křik a demonstrace: Spor o ústavní soud v Polsku pokračuje

Polský prezident Andrzej Duda přijal dnes slib od čtyř z pěti nově zvolených soudců ústavního soudu. Stalo se tak podle listu Gazeta Wyborcza díky tomu, že usnesení sněmovny bylo „v expresním tempu“ zveřejněno v úředním věstníku. „Zůstává zachována kontinuita práce soudu,“ prohlásil Duda po přijetí slibu. Pátá zvolená soudkyně podle médií slib ještě nesložila proto, že její mandát má začít až 9. prosince.

Volbu nových soudců v polské sněmovně, Sejmu, prosadili o středečním večeru v bouřlivé atmosféře plné výkřiků a hlasitých výměn názorů vládnoucí polští konzervativci. Povedlo se jim to týden poté, co zrušili nedávnou volbu pěti předchozích soudců, kterou měla v režii bývalá středopravá vláda. Zatímco její členové hodlají tento kontroverzní krok právně napadnout, oponenti z řad veřejnosti chystají na čtvrtek demonstraci proti údajnému ohrožení demokracie v Polsku.

Poslanci vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), která má v Sejmu většinu a po říjnových volbách dala dohromady první jednobarevnou vládu v postkomunistické historii země, prosadili pětici stranou vybraných soudců navzdory jednohlasnému odporu opozičních stran.

Politici PiS obvinili nejsilnější opoziční stranu, Občanskou platformu (PO), že je k rychlému kroku přiměla tím, že na konci mandátu své vlády prosadila proti odporu PiS pět jiných členů patnáctičlenného soudu. Ti se však nemohli ujmout funkce, protože nedostali možnost složit přísahu u prezidenta Dudy, ještě nedávno člena PiS.

„To, čeho jsme právě byli svědky, je ostudou pro polskou demokracii. Nesmíříme se s tím,“ prohlásil v parlamentu bývalý ministr zahraničí Grzegorz Schetyna. Jeho spolustraníci během mnohahodinového jednání Sejmu hlasitě křičeli, bušili do svých stolků a provolávali „ústava, ústava“. Někteří překřtili vládnoucí stranu na Bezpráví a nespravedlnost.

Na dnešek plánuje demonstraci před ústavním soudem opoziční hnutí, které na facebooku podpořily desetitisíce lidí. Kolik jich dorazí, není jasné. Soud má dnes rozhodnout o ústavnosti zákona, na jehož základě byla zvolena předchozí pětice soudců, odstavená nynější vládní stranou.

(čtk)